Zdravlje očiju

NE VIDITE DOBRO, A NE VOLITE DA NOSITE NAOČARE? Saznajte više o kontaktnim sočivima i da li su pravo rešenje za vas

Mnogima, uključujući i one koji su umorni od nošenja naočara ili nikako ne mogu da se odluče za operaciju očiju, kontaktna sočiva su pravi izbor. Saznajte da li se to i na vas odnosi

Saveti stručnjaka
15:02h Autor:
NE VIDITE DOBRO, A NE VOLITE DA NOSITE NAOČARE? Saznajte više o kontaktnim sočivima i da li su pravo rešenje za vas
Najvažnije stvari o kontaktnim sočivima, Foto: Shutterstock

Na preglede kod oftalmologa treba redovno da idete jer mogu da otkriju probleme sa očima u njihovoj najranijoj fazi - kada su najizlečiviji i kada neće ostaviti tragove na vaše opšte zdravlje.

Dilatacija oka, koja je deo mnogih očnih pregleda, podrazumeva širenje zenica, što omogućava više svetla i pruža vašem specijalisti bolji pogled na zadnji deo vašeg oka.

Ovo je veoma važno jer može pomoći u dijagnostici čestih bolesti i stanja, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, makularna degeneracija, odvajanje mrežnjače i glaukom, objašnjavaju u klinici Mejo.

Redovni pregledi očiju takođe daju oftalmologu šansu da vam pomogne da ispravite vid ili se prilagodite.

Oči, Pogled, Umor, Žena
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Redovni pregledi očiju takođe daju oftalmologu šansu da vam pomogne da ispravite vid ili se prilagodite promenama vida.

Stručnjak će sprovesti nekoliko testova, uključujući test oštrine vida, procenu refrakcije i test vidnog polja ili perimetrije, kako bi se utvrdilo da li su vam potrebne naočare ili korektivna sočiva za poboljšanje vida.

Oftamološki pregled, Oftamolog, Pregled očiju
foto: Shutterstock

Očni pregled uključuje niz testova za procenu vašeg vida i proveru očnih bolesti

Laserska refraktivna hirurgija je još jedna opcija za ispravljanje nekih problema sa vidom.

Za mnoge, uključujući i one koji su umorni od nošenja naočara, nisu zainteresovani za operaciju ili ne mogu da dočekaju da se konačno nađu pri vrhu više nego dugačke liste čekanja za zahvat koji inače ne traje dugo, kontaktna sočiva su pravi izbor.

VRSTE SOČIVA

Dostupno je nekoliko tipova kontaktnih sočiva, a najbolji tip za vas zavisiće od vašeg problema sa vidom, načina života i - budžeta.

Sočiva, Apoteka
foto: Shutterstock

Meka kontaktna sočiva su najčešće propisana kontaktna sočiva. Mogu se koristiti za ispravljanje različitih problema sa vidom, uključujući:

Kratkovidost - miopija

Dalekovidost - hiperopija

Zamagljen vid - astigmatizam

Gubitak vida izbliza - prezbiopija (uglavnom zbog starosti).

Vid, Kancelarija, Naočare
foto: Profimedia

Čvrsta gas-propusna sočiva takođe pružaju jasan, oštar vid za osobe sa većinom problema sa vidom. Ova vrsta sočiva može da pomogne ako ste isprobali meka kontaktna sočiva i niste zadovoljni rezultatima, ili ako imate suve oči.

U zavisnosti od vaših potreba za vidom, možete razmotriti i specijalizovana kontaktna sočiva, kao što su hibridna i multifokalna kontaktna sočiva.

I OVO TREBA DA ZNATE

Infekcije oka i druge povrede povezane sa lošom higijenom kontaktnih sočiva mogu da dovedu do trajnog oštećenja očiju.

Bez obzira na tip kontaktnog sočiva koji odaberete, ove smernice mogu da spreče probleme:

Pranje ruku, Sapun
foto: Shutterstock

- Praktikujte dobru higijenu. Pre nego što dodirnete kontaktna sočiva, operite ruke sapunom i vodom, isperite i osušite ih peškirom bez dlačica.

- Smanjite kontakt sočiva sa vodom i pljuvačkom. Skinite ih pre nego što plivate ili koristite hidromasažnu kadu. Ne stavljajte sočiva u usta da biste ih navlažili i lakše stavili!

- Vodite računa o rastvorima za kontaktna sočiva. Koristite samo farmaceutski pripremljene, sterilne proizvode dizajnirane za tip kontaktnih sočiva koje nosite. Bacite rastvor iz kutije za kontaktna sočiva svaki put kada ih dezinfikujete i izvaditeda biste ih upotrebili. Nežno trljajte i isperite sočiva prema uputstvima vašeg očnog stručnjaka.

Sočiva
foto: Shutterstock

Ne koristite rastvor kome je istekao rok trajanja!

- Zamenite kontaktna sočiva prema preporuci. Pratite uputstva proizvođača za zamenu kontaktnih sočiva. Očistite i isperite kućište sterilnim rastvorom za kontaktna sočiva svaki put kada ga koristite (ne koristite vodu iz slavine!), a poželjno je da ga zamenite svaka tri meseca.

- Izbegavajte kontaktna sočiva bez recepta. Kontaktna sočiva koja se prodaju bez recepta mogu da izazovu povrede oka i infekcije. Ako ste zainteresovani za dekorativna kontaktna sočiva, razgovarajte o tome prvo sa svojim oftalmologom.

Sočiva, Oči
foto: Shutterstock

Sad kad sve ovo znate, znaćete i da li su kontaktna sočiva pravo rešenje za vas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs