NUTRICIONISTI PREPORUČUJU DA REDOVNO JEDEMO OVO VOĆE: Osim što je ukusno, odlično je i za snižavanje holesterola

Obzirom da i nutricionisti savetuju da ga konzumiramo i da postane sastavni deo naše ishrane, požurićete da ga kupite!

Lepi & Zdravi
Autor:
NUTRICIONISTI PREPORUČUJU DA REDOVNO JEDEMO OVO VOĆE: Osim što je ukusno, odlično je i za snižavanje holesterola
Nutricionisti savetuju da jedemo ovo voće., Foto: Idrees Abbas / Zuma Press / Profimedia

Visok holesterol može biti veoma opasan i jedan je od uzroka u razvoju bolesti srca, međutim možete se preventivno zaštititi od različitih oboljenja tako što ćete povesti računa o svojoj ishrani.

Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a najviše doprinosi hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti. Međutim ishrana takođe može pomoći u smanjenju nivoa holesterola.

Holesterol, Arterije, Masnoće u krvi
foto: Shutterstock

Nutricionista Šona Vilkinson preporučuje dodavanje breskvi u ishranu ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola.

Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana“, objasnila je ona.

„Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu holesterola koji je dostupan telu da koristi ili skladišti“, navodi ona.

breskva, breskve
foto: Shuterstock

Takođe, vlakna povećavaju izlučivanje žučne kiseline. Rastvorljiva vlakna takođe mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina.

Žučne kiseline se proizvode iz holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, promovišu njihovo eliminisanje iz tela. To podstiče jetru da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako snižava nivo ukupnog holesterola“, dodala je, prenosi Danas.rs

Breskve, Breskva
foto: Thinkstock

Vlakna takođe usporavaju varenje

„Hrana bogata vlaknima, kao što su breskve, treba duže da se vari od prerađene hrane. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu doprineti proizvodnji holesterola u telu“, objasnila je dr Šona.

Jedna studija, objavljena 2013. godine, pokazala je da su breskve među voćem za snižavanje holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena. Da biste smanjili nivo holesterola, preporučuje se:

  • Hranite se zdravo i uravnoteženo i smanjite unos zasićenih masti
  • Vežbajte najmanje 150 minuta nedeljno
  • Odvikavanje od pušenja
  • Smanjite unos alkohola.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs