Visok holesterol može biti veoma opasan i jedan je od uzroka u razvoju bolesti srca, međutim možete se preventivno zaštititi od različitih oboljenja tako što ćete povesti računa o svojoj ishrani.
Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a najviše doprinosi hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti. Međutim ishrana takođe može pomoći u smanjenju nivoa holesterola.
Nutricionista Šona Vilkinson preporučuje dodavanje breskvi u ishranu ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola.
„Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana“, objasnila je ona.
„Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu holesterola koji je dostupan telu da koristi ili skladišti“, navodi ona.
Takođe, vlakna povećavaju izlučivanje žučne kiseline. Rastvorljiva vlakna takođe mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina.
„Žučne kiseline se proizvode iz holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, promovišu njihovo eliminisanje iz tela. To podstiče jetru da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako snižava nivo ukupnog holesterola“, dodala je, prenosi Danas.rs
Vlakna takođe usporavaju varenje
„Hrana bogata vlaknima, kao što su breskve, treba duže da se vari od prerađene hrane. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu doprineti proizvodnji holesterola u telu“, objasnila je dr Šona.
Jedna studija, objavljena 2013. godine, pokazala je da su breskve među voćem za snižavanje holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena. Da biste smanjili nivo holesterola, preporučuje se:
- Hranite se zdravo i uravnoteženo i smanjite unos zasićenih masti
- Vežbajte najmanje 150 minuta nedeljno
- Odvikavanje od pušenja
- Smanjite unos alkohola.