Kako prema patrijarhu Pavlu, treba opomenuti prijatelje i bližnje kad čine zlo: Vrlo je važno da ovo uradimo

Patrijarh Pavle je smatrao da na ovaj način treba saopštiti drugima da čine zlo. Vrlo je važno da to uradimo, kako ljudi ne bi otišli stranputice.

Običaji
09:46h Autor:
Kako prema patrijarhu Pavlu, treba opomenuti prijatelje i bližnje kad čine zlo: Vrlo je važno da ovo uradimo
Foto: Fonet

Njegovi saveti i mudre misli prepričavaju se i prenose među vernicima sa velikim poštovanjem.

Verovatno ne postoji čovek koji nije bio u dilemi da li da blisku osobu opomene da čini zlo, ili da se ne meša i prećuti svoje mišljenje kako ne bi izazvao raspravu i bio pogrešno protumačen.

Patrijarh Pavle
foto: Youtube Printscreen / Sneskonja

Prema rečima patrijarha Pavla, rešenje je u smernoj opomeni.

"Nije nam zabranjeno, nego je čak i naša dužnost kada vidimo da neko čini zlo, da mi vidimo da je to zlo. Ali onda tu je naša molitva Bogu da se on ispravi, i da kada se smire naša osećanja kroz nekoliko dana ili meseci, treba reći tome bratu, da to što čini nije dobro. Sveti Vasilije Veliki opominje "Nemoj da zbog lažnog bratoljublja ti budeš bratoubica". Ne učinivši što možeš, ne opomenuvši ga na miran način, ti ćeš na taj način pomoći njemu da izgubi dušu", govorio je patrijarh Pavle.

Zato, sledeći put kada pomislite da neko blizak vama greši ili čini neko loše delo, vaše je da ga dobronamerno opomenete, i ne radi se samo o ukazivanju na greške, već i o podsticanju duhovnog rasta i promene. Kroz smirenu i iskrenu komunikaciju, možemo pomoći voljenima da prepoznaju svoje greške i donesu bolje odluke. Takođe, važno je ne zaboraviti da uz opomenu ide i molitva — molitva za njihovu snagu i mudrost da se isprave.

Patrijarh Pavle
foto: Youtube Printscreen / Sneskonja

U konačnici, iskreno i dobronamerno deljenje svojih osećanja i misli može da donese ne samo duhovnu koristi onome ko greši, već i jača naše međusobne veze. Svesni svoje odgovornosti, delujemo hrabro, ali s ljubavlju, jer svaka opomena izgovorena iz srca može biti seme koje će rasti u zdravu duhovnost i blagoslov za sve nas a na način kako nas je učio voljeni patrijarh Pavle.

Stil/Opanak

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs