NARODNI LEK

EVO KAKO DA KORISTITE ŽELATIN AKO VAS BOLE ZGLOBOVI, IMATE PREVIŠE BORA ILI VAM PUCKETAJU KOLENA: Najbolji prirodni lek!

Želatin danas možete naći u bilo kojoj prehrambenoj prodavnici, po veoma povoljnim cenama. Ali ovaj lek je nenadmašan u svojoj koristi po celo telo

Fitnes & Nutricija
Autor:
EVO KAKO DA KORISTITE ŽELATIN AKO VAS BOLE ZGLOBOVI, IMATE PREVIŠE BORA ILI VAM PUCKETAJU KOLENA: Najbolji prirodni lek!
Foto: Shutterstock

Reč želatin u prevodu sa latinskog znači "zamrznut". U stvari, ova supstanca je denaturisani alkohol kolagena, koji se nalazi u kostima i hrskavici životinja, kao i u venama i koži. Želatin je koristan za kosu, jer je bogat proteinima, a proteini su neophodni za normalan rast kose. Želatin takođe blagotvorno deluje na kožu, kojoj su takođe redovno potrebne sveže porcije kolagena.

Oblog od želatina za zglobove:

Ako osećate bolove ili pucketanje u zglobovima, isprobajte ove obloge:

Široka salveta od gaze se umoči u vrelu vodu da se zagreje. Zatim gazu dobro ocedite. Preklopite je nekoliko puta, a između slojeva stavite po kašičicu želatina - praha. Stavite gazu na bolan zglob, prekrijte folijom, umutajte peškir ili vuneni šal okolo, a onda fiksirajte sve zavojem.

Da bi se postigao maksimalni terapeutski efekat, na problematični zglob treba stavljati želatinsku oblogu svaki dan najmanje nedelju dana.

Tinktura od želatina za zdrave zglobove:

1. Tinktura želatina u vodi. Za ceo tok lečenja biće potrebno 150 g jestivog želatina u prahu. Tokom mesec dana, svako veče, moraćete da pripremite tinkturu za jutarnje ispijanje.

Princip pripreme je jednostavan. 2 kašičice želatina (što se može izjednačiti sa masom od 5 g) prelije se sa pola čaše vode. Trebalo bi da nabubri do jutra. Nije potrebno zagrevati na vatri dok se nakon toga ne rastvori. Dovoljno je samo rastvoriti smrznuti želatin toplom, ali ne vrućom vodom u odnosu 1: 1 prema vodi i piti na prazan stomak, pola sata pre jela. Nije zabranjeno malo zasladiti ovo piće.

2. Želatin u mleku. Ovo je poslastica koja je neverovatno zdrava. Priprema: 2 kašičica želatina razblažiti u 2/3 šolje toplog mleka sa par kašičica meda. Želatinu se ostavlja da nabubri sat vremena. Zatim se smeša zagreva na vatri uz stalno mešanje dok se zrna potpuno ne rastvore. Mleko se kasnije ohladi dok se ne stvrdne. Ovaj želatinasto mlečni lek se preporučuje najmanje 2-3 puta nedeljno. Dobro pomaže ne samo kod bolova u zglobovima, već i kod krvarenja iz nosa, a služi i kao dobar način za obnavljanje imuniteta i jačanje tela nakon prehlade.

Neželjeni efekti:

Želatin treba da izbegavaju oni koji pate od povećanog zgrušavanja krvi, predispozicije za trombozu i trombofiliju, kao i osobama sa kamenom u bubregu i drugim manifestacijama urolitijaze ili žučne bolesti.

Pre korišćenje ovog leka, obratite se doktoru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs