Ovo treba da znate

NEMAČKA LEKARSKA KOMORA: Ovih 5 napitaka izbegavajte dok pijete antibiotik!

Za alkohol svi znamo, ali ova četiri napitka bi mogla da vas iznenade

Nutricija
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija. Smatraju se jednim od najvećih dostignuća 20. veka, a pravilna upotreba je od presudnog značaja, piše Lepa&Srećna.


Ukoliko antibiotike uzimate preudugo ili na svoju ruku, tj, bez propisanog recepta može se dogoditi da lek ne deluje kako treba, odnosno, da bakterije postanu otporne. Nije zanemarljiv ni uticaj ishrane na dejstvo antbiotika.

Stručnjaci nemačke lekarske komore preporučuju kojih pet napitaka treba da izbegavate.


Mleko

 

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma koji može da remeti dejstvo lekova, a posebno antibiotika.

 

"Pojedini antibakterijski agensi vezuju se sa kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koju su toliko jaki da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok", objašnjavaju lekari i isitiču da je najbolje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

 

Alkohol

 

"Alkohol može smanjiti ili povećati dejstvo lekova, a ni antibiotici nisu izuzetak. Ako se konzumiraju zajedno može se javiti glavobolja, mučnina i povraćanja ", rekao je ugledni nemački stručnjak dr Tomas Lošer.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Mineralna voda

 

Mineralna voda sadrži puno minerala, poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Baš kao i kod kalcijuma u mleku, i ovom slučaju se minerali mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Zato mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

 

Voćni sok

 

Voćni sokovi nisu dobra kombinacija sa antibioticima jer mogu da sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u jetri.

 

Kafa

 

Dejstvo napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka, može biti pojačano upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...