Nutricionistkinja Tanja Olajdžija pričala je o pravilima posta, ishrani koja nas "prevari" da pojedemo više i jednoj vrsti namirnica koja je tokom posta obavezna, piše Lepa&Srećna.
Kako istrajati u postu?
"Možemo da istrajemo ako se dobro hranimo, to znači da jedemo i slatkiše, ako su zdravi. Da jedemo raznovrsno pre svega, najviše se ljudi okrenu testima, a to bi trebalo da bude manji deo posta. Voće, povrće, žitarice, leblebije, mahunarke, sve što ne jedemo u uobičajenoj ishrani bilo bi dobro uvesti tokom posta", rekla je ona u emisiji "150 minuta".
Mnogi se i ugoje tokom posta, iako misle da će rezultat redukovane ishrane biti mršavljenje.
"Ne bi trebalo ni izgubiti, ni dobiti na težini tokom posta, trebalo bi da kilaža ostane stabilna", rekla je Olajdžija.
Kako se prekida post?
"Imamo tradicionalni način, s jajima za Uskrs, ali ne bi trebalo naglo uvesti sve nazad u ishranu kada je u pitanju hrana životinjskog porekla, već da zadržimo povećani unos povrća, salate, variva... Sada nam stiže sezonsko povrće i izbor će biti veliki", rekla je ona.
Da li je zdravo postiti, to je individualno, kaže ona i dodaje da bi svako trebalo da prati sebe i prilagodi sebi post.