oprez

Još uvek se u svetu vode rasprave o TAČNOJ DOZI ovog vitamina: Šta se dešava ako uzimate previše VITAMINA D?

I kako uopšte uzimati vitamin D kako biste imali koristi?

Fitnes & Nutricija
Autor:
Još uvek se u svetu vode rasprave o TAČNOJ DOZI ovog vitamina: Šta se dešava ako uzimate previše VITAMINA D?
Foto: Shutterstock

Još uvek se u svetu vode rasprave o tačnoj dozi ovog vitamina.

Koje su prednosti vitamina D?

Najvažnija funkcija vitamina D je poboljšanje apsorpcije kalcijuma i fosfora, što dovodi do jačanja kostiju i zuba, njihovog pravilnog rasta kod dece i zaštite od razaranja u starosti. Međutim, ovo je daleko od njegove jedine funkcije. Vitamin D aktivno učestvuje u jačanju imunološkog sistema, sprečavanju raka i multiple skleroze. Stanje kose, noktiju i kože zavisi od nivoa ovog vitamina.

Odakle ga dobiti?

Vitamin D prirodno proizvodi koža kada je izložena sunčevoj svetlosti. Međutim, naučnici su već odavno dokazali štetnost sunčanja (rizik od razvoja raka kože se povećava), stoga lekari ne preporučuju povećanje nivoa vitamina D na ovaj način. Korišćenje kreme za sunčanje takođe onemogućava proizvodnju vitamina. Hrana će pomoći u popunjavanju nedostatka vitamina D. Na prvom mestu po sadržaju ove korisne supstance - riblje ulje, jetra bakalara, morski plodovi, žumance, puter, proizvodi od soje i neke pečurke.

Zašto ne može da se asimilira?

Vitamin D se dobro apsorbuje kod većine ljudi. Izuzetak su ljudi sa teškim bolestima bubrega, želuca i creva ili posle operacije na gastrointestinalnom traktu. Nedostatak magnezijuma takođe ometa pravilnu apsorpciju vitamina D.

Zašto je deficit opasan?

Nedostatak vitamina D kod dece dovodi do razvoja rahitisa i zakrivljenosti kostiju. Odrasla osoba treba da proveri nivo vitamina D ako je koža suva i ljušti se (naročito noge kod žena i lice kod muškaraca), bolni zglobovi i mišići, umor i pospanost, poremećaji spavanja i promene raspoloženja.

Da li vitamin D utiče na proces starenja?

Vitamin D produžuje telomera, koji su delovi hromozoma koji se skraćuju tokom života. Kada postanu vrlo kratki, deljenje ćelija usporava i osoba stari. U savremenoj medicini postoji mnogo načina da se zaustavi ovaj proces, a nadoknada vitamina D je jedan od glavnih.

Može li doći do predoziranja vitaminom D?

Ova situacija se može dogoditi kada uzimate lek samostalno bez konsultacije sa lekarom. Toksični efekti vitamina D nazivaju se i hipervitaminoza D. Vitamin D (zajedno sa vitaminima A, E i K) je vitamin rastvorljiv u mastima koje se akumuliraju u potkožnom tkivu i može dugo ostati u vašem telu. U ovom stanju, kalcijum se akumulira u krvi (hiperkalcemija), što ponekad može dovesti do oštećenja bubrega i stvaranja depozita kalcijuma u ​​njima i razvoja nefrokalcinoze. To je ozbiljno stanje koje uzrokuje simptome kao što su mučnina, dehidracija, groznica i bol.

Uzimanje velikih doza leka može dovesti do glavobolje, žeđi, mučnine, povraćanja, zatvora i bolova u zglobovima. Ako se pojave ovi znaci, odmah treba da prestanete sa uzimanjem i obratite se lekaru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs