Obratite pažnju

Nutricionista Predrag Nenadić: Evo šta da jedete i pijete posle korone kako biste sprečili stvaranje krvnih ugrušaka!

Da li je ispravno vreovanje da se tokom sezone virusa ne sme držati dijeta, kako da se izborimo sa viškom kilograma, a da ne narušimo zdravlje, pričali smo sa najpoznatijim nutricionistom u Srbiji, Predragom Nenadićem, diplomiranim nutricionistom, nekadašnjim predstavnikom Udruženja nutricionista Jugoslavije

Saveti stručnjaka
12:20h Autor:
Nutricionista Predrag Nenadić: Evo šta da jedete i pijete posle korone kako biste sprečili stvaranje krvnih ugrušaka!
Foto: Printscreen/ youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY

Kako da smršamo u vreme pandemije, a da ne narušimo zdravlje?

Moj predlog je mršavljenje sa keto dijetom, odnosno da izbegavamo hranu bogatu ugljenim hidratima, a da jedemo hranu bogatu proteinima i onom koja ima delimične masti. Keto dijeta ima funkciju da kontroliše holesterol, šećer u krvi, pomaže u smanjenju kilogramu, ali i jača imuni sistem. Keto dijeta štiti od svih virusa i virusnih infekcija. Ovo nije priča napamet ili neka reklama, prestižne svetske institucije se bave ovom temom za vreme pandemije korona virusom. Na nekoliko nivoa je dokazano da je Keto dijeta izuzetno značajna.

Znate, pre se smatralo da dijete i mršavljenje ne treba sprovoditi u periodu virusa i raznih bolesti, ali to se odnosi na one terapije i one dijete koje se baziraju na ristrikcijama pojedinih namirnica. A kod ove dijete to nije slučaj, jer ona podrazumeva ristrikciju ugljenih hidrata, što znači da trošimo mast iz depoa našeg organizma, a čim dolazimo u situaciju da se pojave ketoni, koji su uslov za naše mršavljenje, ali i veliki izvor energije. Takođe, ovi ketoni sprečavaju upalne procese i što je najvažnije u periodu kovida19, smanjuju rizik od zaražavanja.

Kad smo u ketozi, naše ćelije luče sluz koja sprečava nastajanje gripa i svih ostalih ozbiljnih indikacija kad je u pitanju bolest.

Ovo je važno za ljude posle 60 godina i one sa slabijim imunitetom. Za one koji boluju od dijabetesa, insulinske rezistencije, od kardiovaskularnih bolesti, ali i one koji su preležali koronu.

Ljudi koji su preležali koronu, oni imaju problem sa stvaranjem trombova zbog kojih se javlja najveći broj smrtnosti. Pravilnom ishranom, keto dijetom, može da se spreči njihovo stvaranje, tj. stvaranje tih trombova.

U ketozi ne može doći do stvaranja tromba, jer je ketoza najidealnije stanje za čišćenje našeg organizma. Za čišćenje, jetre, krvnih sudova.

Vi ste veliki zagovornik jabukovog sirćeta. Kako ono može da nam pomogne da se izborimo sa koronom?

Virusi i bakterije nikad ne mogu da se razvijaju u čovečijem organizmu u kiseloj sredini. A naša mokraća je prirodno kisela, zbog čega ne može doći do razvijanja virusa, pa ni korone. Ukoliko je naša mokraća kisela, mi nećemo da se razbolimo. Ali zbog mnogih slučajeva mi svoju mokraću razblažimo, a kada ona postane alkalna, onda smo mi mamac i lepak za viruse i bakterijske infekcije. Zbog toga predlažem jabukovo sirće koje ne dozvoljava da ta ph vrednost u našoj mokraći pređe tih 6,4.

A oni koji imaju problem sa anemijom, da li smeju da koriste jabukovo sirće?

Kako da ne. Tu se nalazi 90% supstanci iz jabuke: gvožđe, cink, magnezijum... Sve to podstiče naš organizam da jača imunitet i smanjuje anemiju. Jabukovo sirće je organska supstanca sa jakim uticajem na naš organizam. Ono pomaže ljudima koji imaju problem sa želučanom kiselinom. Ima dosta ljudi koji kažu ja imam gastritis, gorušicu, a oni ne znaju da je u pitanju verovatno smanjena želučana kiselina i jabukovo sirće tu savšeno pomaže. To dolazi zbog godina, hrane, stresa, uslova života. A kada je smanjena želučana kiselina, ta klapna koja se nalazi između jednjaka i želuca, onda se odškrine, otvori se, onda onaj sadržaj želuca dolazi u jednjak i tera nas da podrigujemo. Kada je jaka kiselina do toga ne dolazi, a jabukovo sirće u tome savršeno pomaže.

Jabukovo sirće pomaže pri boljem radu jetre, pankreasa i td.

Kako da pijemo jabukovo sirće?

Zavisi od toga zbog čega ga pijete. Praksa je da se ujutru razblaži jabukovo sirće u čaši mlake vode sa 2 kafene kašičice meda. Sa medom unosimo jako mnogo korisnih supstanci. Oni koji ne mogu da koriste med, onda jabukovo sirće pije samo sa vodom.

2 supene kašike jabukovog sirćeta razbažite u mlakoj vodi i to popijte ujutru. To je najbolje za detoksikaciju, ali i za podizanje energije.

Da rezimiramo: tokom pandemije, vaš savet je keto dijeta i jabukovo sirće?

Jabukovo sirće se pije tokom celog dana, ako hoćete da smršate. Ako jedete puno mesa, da ne bi došlo do zgrušavanja krvi, kao posledica kovida, pijte jabukovo sirće, koje će razblažiti našu krv.

Jabukovo sirće se pije i u Lugolovom rastvoru joda, time činimo pranje i dezinfekciju naše krvi.

Jabukovo sirće se može piti tokom čitavog dana i ne može tu da se pretera. Jedino ne bih preporučio trudnicama da piju jabukovo sirće, jer podiže dijafragmu pa mogu imati neke smetnje.

Što se tiče keto dijete: poenta je da izbacite ugljene hidrate, da izbacite pirinač, krompir, testenine i hleb.

(Stil.kurir.rs/Vanja Milenković)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs