COVID 19

5 novih stvari koje smo saznali o korona virusu u januaru 2021. godine: Ovo nisu mitovi!

O novom soju korona virusa, o vakcinama, o mogućim posledicama vakcinacije i o tome ko sme, a ko ne sme da primi ovu vakcinu

Medicina
Autor:
5 novih stvari koje smo saznali o korona virusu u januaru 2021. godine: Ovo nisu mitovi!
Foto: Shutterstock

Svi znamo da je krona virus relativno nov virus u medicinskom svetu i da istraživači još uvek uče o njemu. Teško je pratiti šta je istina, a šta mit i koje smernice da pratimo, s obzirom da smo do sada sve i svašta čuli o kovidu19.

Zbog toga smo sve informacije o korona virusu sveli na 5 osnovnih:

1. Postoje novi sojevi korona virusa.

Postoji nekoliko, zaraznjih, sojeva korona virusa, a trenutno je kod nas "stigao" i britanski soj virusa koji je izuzetno zarazan (do 40% više od postojećeg), ali koji ima skoro iste karakteristike kao i postojeći virus koji je do sada primećen kod nas.

Nije novo i neobično što je korona virus mutirao, jer je RNK virusi tako i funkcionišu - da bi preživeli, prilagođavaju se novim uslovima, tj. mutiraju.

U ovom momentu se smatra da su postojeće vakcine delotvorne protiv novih sojeva korona virusa.

2. Alergijske reakcije na vakcinu su moguće - ali izuzetno retke.

Alergijske reakcije na vakcinu su izuzetna retkost, ali se zbog toga savetuje da se posle vakcinacije sačeka 15 minuta, kako bi se ispratilo stanje pacijenta.

Savet je da se oni koji su ranije imali alergijske reakcije na druge vakcine, savetuju sa svojim lekarom pre primanja vakcine protiv korona virusa.

3. Ljudi koji su se vakcinisali protiv korona virusa, mogu i dalje biti zarazni?

S obzirom na izuzetno brz tempo razvoja ovih vakcina, nije do kraja ispitano da li su oni koji prime vakcinu protiv korona virusa i dalje zarazni.

Savet je da svi nosimo maske i držimo distancu, barem dok prođe 20 dana od druge vakcinacije protiv korona virusa.

4. Amerikanci smatraju da trudnice i porodilje treba da se vakcinišu.

U decembru je Američki koledž akušera i ginekologa pružio prva zvanična uputstva o vakcinaciji protiv COVID-19 za žene koje su trudne ili doje, zaključujući da ih treba vakcinisati uprkos činjenici da nije rađeno istraživanje na toj određenoj populaciji. Ova asocijacija kaže da bi žene trebale apsolutno imati pristup svim informacijama koje su im dostupne o bezbednosti vakcina u trunoći (opet, u ovom trenutku, ne mnogo) i da bi ih trebalo podstaći da razgovaraju sa svojim lekarima o svojim mogućnostima. Drugim rečima, ne bi trebalo da postoje dodatne prepreke za trudnice koje žele da se vakcinišu, piše huffington post.

5. Virus može da prodre direktno u mozak

Istina je da svakim danom sve više informacija stiže o korona virusu. Najnovija istraživanja kažu da virus može doći direktno do mozga. Studije sumnjaju da virus izaziva niz neuroloških simptoma, uključujući i "kovid demenciju", ali i vrtoglavice i poremećaj ravnoteže.

Istina je da kovid ne "cilja" samo na pluća, već i na ostale organe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs