UTICAJ NA ORGANIZAM

Evo šta vam se sve može DOGODITI sa TELOM ako PRESKAČETE DORUČAK!

Preskakanje doručka nosi sa sobom određene posledice koje se mogu nepovoljno odraziti na celokupno vaše zdravlje. Međutm, ima i neke prednosti

Lepi & Zdravi 15.02.2021. - 10:24h Autor: Stil/ŽivimGloria.hr
Foto: Shutterstock

Doručak se oduvek smatrao za najvažniji obrok, i to je svima poznato.

 

Stara poslovica kaže: „Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“.  I zaista, obrok u jutarnjim časovima daje snagu za svakodnevne aktivnosti i predstavlja temelj našeg dana.

 

Međutim, veliki broj ljudi ima naviku da preskače doručak, što zbog žurbe usled poslovnih obaveza, što iz navike ili verovanja da će tako lakše smršati.

 

A šta se zapravo dešava sa našim organizmom kada preskočimo jutarnji obrok.

 

Opasnost od gojenja

 

Iako mnogi misle da preskakanje doručka pomaže u mršavljenju, to je mit.

 

Neka istraživanja su pokazala da glad u jutarnjim satima može biti povezana s gojenjem kako kod dece i mladih tako i kod starijih osoba.

 

Razlog preskakanja doručka i glad koja se javlja dovode do prejedanja kasnije tokom dana, a i zbog toga što jedenje pre odlaska u krevet vodi u gojenje.

 

Međutim, jedno istraživanje pokazuje da preskakanje doručka može dovesti do gomilanja kilograma, čak i ako se nakon toga ne prejedate, jednostavno zato što ta navika uzrokuje poremećaj unutrašnjeg sata tela.

 

Loše raspoloženje

 

Preskakanje doručka se povezuje s poremećajima raspoloženja kod odraslih ljudi, pa su tako osobe koje ne doručkuju ujutro sklonije depresiji.

 

Osim toga, preskakanje jutarnjeg obroka 4 ili 5 puta nedeljno povećava rizik za razvoj dijabetesa tip 2 za čak 55 posto. A ta navika se može povezati i s niskom nivoom šećera u krvi, kada dolazi do naglih promena raspoloženja i razdražljivosti.

 

JOŠ 7 DANA I ZAVRŠAVAMO KETO IZAZOV! 21 dan bez šećera i ugljenih hidrata: Evo šta da jedete OVE NEDELJE!

Tužna
foto: Shutterstock

Umor u podnevnim časovima 

 

Ujutro, nakon duge pauze bez hrane, zalihe glikogena su niske, pa vam je potrebno više energije za produktivnost. Kad doručkujete, telo počne da vari masne kiseline kako bi proizvelo potrebnu energiju.

 

Međutim, preskakanje doručka, čak i ako se ujutro osećate poletno, nakon nekoliko sati bićete iscrpljeni, a verovatno ćete i teško zadržati koncentraciju.

 

Bolje pamćenje

 

Naučnici su otkrili da povremeni post ima neke pozitivne učinke na telo. Takav način jedenja znači da svaki dan imate određeni period posta (obično je raspored takav da imate 8 sati tokom kojih možete jesti i 16 sati posta).

 

Dakle, ako preskočite doručak jer je obuhvaćen s ovih 16 sati posta, to može dobro uticati na mozak, naročito na pamćenje. Ipak, ako se ne radi o ovakvom načinu ishrane (povremeni post), preskakanje obroka može imati negativan učinak na aktivnost mozga.


Može se usporiti proces starenja

 

Verovali ili ne, preskakanje obroka može usporiti starenje. Restrikcija kalorijskog unosa i povremeni post mogu pomoći u povećanju nivoa hormona rasta u telu, pa i u sniženju nivoa insulina.

 

Ali, možda je ipak bolje da preskočite večeru, a ne doručak.


Povećava se nivo kiselosti u organizmu

 

Nutricionisti kažu da je doručak još važniji za osobe koje imaju gorušicu.

Preskakanjem doručka može doći do povećanja nivoa kiselosti u organizmu te do pogoršanja problema gorušice.

 

Moguća vrtoglavica ili glavobolja

 

Neodgovarajuća ishrana i preskakanje obroka mogu biti okidači za pojavu glavobolja i migrene. Stručnjaci tvrde da čak i ukoliko zakasnite sa doručkom ili neredovno doručkujete, to može imati negativan uticaj na telo, a obično je razlog za to preterano spuštanje nivoa šećera u krvi.

 

Glavobolja koja je posledica nedostatka hrane u organizmu može biti jaka i praćena mučninom i znojenjem.


Preskakanje doručka može dovesti do porasta nivoa kortizola jer telo to prepoznaje kao stresan događaj. Posledica toga mogu biti teskoba i razdražljivost.

glavobolja
foto: Shutterstock


 Povećava se rizik za razvoj srčane bolesti

 

Osobe koje preskaču doručak imaju 21 posto veći rizik za razvoj srčanih bolesti.

 

Međutim, važno je i šta jedete ujutro, a ne samo da li jedete. Krofna nije dovoljna da se organizam napuni svim potrebnim nutrijentima za normalno funkcionisanje.


Loš zadah

 

Osobe koje ne doručkuju dvostruko češće imaju loš zadah, a mnogi od njih toga nisu uopšte svesni.

 

Ako ujutru ništa ne unesete u organizam, šire se bakterije koje uzrokuju neugodan miris da se zadrži u ustima nakon noći.


Može se poremetiti menstrualni ciklus

 

Istraživanja su pokazala da preskakanje doručka može biti povezno s neredovnim menstrualnim ciklusom, a može pojačati i boloe i grčeve.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...