IZBEGNITE OVE ZAMKE

Zbog njih nemate željene rezultate: Osam najgorih navika koje utiču na vašu formu i rezultate treninga!

Svakodnevno trenirate, postigli ste dobru formu, ali i dalje niste došli do izgleda ili performansi koje želite?

Fitnes & Nutricija
Autor:
Zbog njih nemate željene rezultate: Osam najgorih navika koje utiču na vašu formu i rezultate treninga!
Foto: Shuterstock

Možda ipak nešto radite pogrešno i grešite s nekom navikom? Donosimo popis navika koje možda radite i nesvesno, ali koje mogu značajno negativno uticati na vaše rezultate:

1. Niste mentalno spremni

Vreme je odlaska na trening, a vi nemate nikakav plan: koji ćete trening danas raditi? Koje ćete vežbe danas raditi? Koje slabije tačke morate popraviti? Za bilo kakav rezultat, kako u treningu, tako i u bilo kojem drugom aspektu života, morate imati plan rada jer je to jedini način da se ciljevi realizuju.

Pre odlaska na trening, napravite plan treninga, kako biste vreme iskoristili maksimalno i imali rezultate.

2. Niste fizički spremni

Došli ste na trening, ali se jednostavno ne možete pokrenuti. Bez zagreavanja, odlučili ste "probuditi" uspavane mišiće teškim serijama. No, to svakako ne samo da nije način da se probudite, već ste i značajno povećali rizik od povrede. Izostanak s treninga zbog povrede svakako nije nešto što želite.

Stoga, započnite trening sa zagrevanjem kako biste ubrzali cirkulaciju, podigli telesnu temperaturu, podstakli zglobove na proizvodnju sinovijalne tečnosti te stabilizovali mind&muscle (mozak i mišići) vezu koji će vam pomoći u postizanju maksimalnih rezultata, sa svakom serijom. Za dobro zagrevanje je potrebno samo par minuta, ali to ulaganje vremena višestruko će vam se povratiti.

3. Previše vremena provodite na mobitelu

Sigurno vas nerviraju vežbači koji između serija zauzimaju spravu i tipkaju na mobilnom telefonu. Nemojte biti jedna od tih osoba i oduprite se stalnom proveravanju društvenih mreža, poruka ili mejlova tokom treninga. Mobilni telefon ostavite kod kuće ili u svlačionici, a tokom treninga se fokusirajte na sebe i svoju izvedbu.

Ako vam je izgovor za nošenje mobilnog telefona na trening, muzika koja vam je potrebna tokom treninga, tada playlistu pripremite unapred kako tokom treninga ne biste tražili omiljene pesme. Osim ovoga izuzetka, mobilni se dozvoljava i osobama koje zbog posla moraju biti dostupne 24/7, ali i tada samo u slučajevima koji su zaista povezani samo s poslom.

Pokušajte se maksimalno fokusirati na trening i sve ostalo ostavite sa strane.

4. Ne razmišljate o vežbama koje izvodite

Smisao vežbanja nije u tome da – "odradite", već da osetite svako ponavljanje koje ste napravili. Naime, zamislite da je svako ponavljanje svake serije, poput jedne stepenice kojom se penjete prema ostvarenju vlastitog cilja. Nemojte žuriti s ponavljanjima, fokusirajte se i koncentrišite na svaku kontrakciju, ali i na negative, jer su oni po mnogima čak i važniji od samog koncentričnog dela pokreta.

Svaka serija neka bude izazov, a ako vam je težina prevelika, radije je smanjite, ali svako ponavljanje odradite koncentrisano i s punim osećajem za pokret.

5. Loše izvođenje vežbi

Pravilno izvođenje svake pojedinačne vežbe početak je svakog ozbiljnijeg treninga. Ako ste početnik savetujte se s trenerom ili uzmite ličnog trenera i sve vežbe naučite izvoditi ispravno i uz svest o aktivaciji mišićnih grupa na pravilan način. Takođe, naučite pravilno disati u svakom pokretu. Bez pravilne izvedbe, prete vam povrede.

6. Loš izbor ili premalo hrane

Nema toga cilja koji možete ostvariti treningom, ako ishrana ne sledi vašu aktivnost i nije prilagođena vašem trening cilju.

Dakle, zapamtite da je računica svakoga uspeha 80% hrane i 20% treninga i tek kad, uz savete nutricionista, svoju ishranu podesite svojim potrebama, bićete na putu prema realizaciji cilja. Premalo hrane ili loš odabir namirnica ili njihovog kombinovanja, velika su pretnja vašem treningu i željenoj formi.

7. Previše ste društveni

Ako ste dugo vremena u istom fitnes centru, velika je šansa da znate mnoge ljude koji s vama dele vežbački prostor. Ali, pazite da komunikacija s drugima ipak ne šteti vašem napretku, jer ako ćete samo rečenicu razmeniti sa svima koje poznajete, kvalitet vašeg treninga će biti doveden u pitanje.

Posebno je važno da se ne upuštate u razgovore usred serija ili u pauzama.

Vreme za razgovore ostavite za nakon treninga, kada se uz proteinski napitak možete družiti s drugim vežbačima.

8. Ignorišete važnost oporavka

Koliko god je trening važan, vreme oporavka je možda još i važnije, jer se tada mišići regenerišu, oporavljaju od opterećenja kojima su bili izloženi na treningu, zaceljuju i spremaju za sledeću aktivnost.

Stoga, kako god mnogi ne zaboravljaju uzeti pre-workout dodatke ishrani, jednako tako je važno mišiće nahraniti kvalitetnim obrokom nakon treninga i izdvojiti dovoljno vremena za kvalitetan san u kojem se mišići odmaraju, regenerišu i oporavljaju.

Loše navike postoje da bismo ih menjali. Ciljeve postavljamo da bismo ih realizovali. Popravite navike i realizacija ciljeva nikada neće biti lakša.

(Stil.kurir.rs/Fitness)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs