Ovo tradicionalno indonežansko piće postoji vekovima, ali sada je postalo popularnije nego ikad širom sveta. Ovaj prirodni tonik ima niz neporecenjivih blagodeti.
Džamu je obično mešavina sveže kurkume, đumbira, limuna i vode sa medom koji se dodaje za slatkoću. Mnogi Indonežani svakodnevno piju piće napravljeno po receptima koji se prenose s kolena na koleno. Jedna od sorti naziva se „majun“ - a priprema se na bazi kokosovog mleka i začina poput cimeta, kardamoma, karanfilića, muskatnog oraščića, korena đumbira i kurkume.
Džamu je hiljadugodišnja indonežanska wellness tradicija koja predstavlja radost kao temelj blagostanja. Zemlja poznata kao Ostrvo začina već vekovima ima recepte koji su utkani u tradiciju drugih azijskih regija.
Protivupalna svojstva
Džamu sadrži antiinflamatorne sastojke, među kojima je najjači kurkuma. Kurkumin je odgovoran za bogatu žutu nijansu začina i njegova posebno vredna svojstva. Đumbir takođe sadrži jedinjenja zvana gingeroli - i oni su obdareni istim svojstvima.
Antioksidanti u sastavu
Kurkuma sadrži i kurkuminoide koji deluju kao antioksidanti i zbog toga usporavaju proces starenja. Antioksidanti su odgovorni za sprečavanje oštećenja slobodnim radikalima, što može prouzrokovati razornu štetu na telu. S tim u vezi, kurkuma je jedinstveni sastojak.
Antivirusna svojstva
Đumbir je prirodno obdaren sposobnošću da se bori protiv svih vrsta virusa, sprečavajući njihov dalji prodor u ćelije. Koren đumbira koristi se u narodnoj medicini hiljadama godina, kao jedan od najefikasnijih i najvažnijih biljnih lekova.
Antibakterijska svojstva
Sirovi med obdaren je najvažnijim antibakterijskim svojstvima iz prirode. Ovaj proizvod je posebno koristan za ljude koji imaju gastrointestinalne probleme.