Pored toga, cink poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, što je sada posebno važno.
Naše telo ne proizvodi cink, kao što ne može da proizvede tako važan element u tragovima kao što je gvožđe, pa upravo zbog toga, cink treba da bude uključen u vašu ishranu. Crveno meso, riba, živina i orašasti plodovi glavni su izvori, a cinka ima i u hrani bogatoj proteinima. Međutim, nemojte preterati: nedostatak i prekomerna količina ovog minerala ne mogu dovesti ni do čega dobrog.
Ako uzimate dodatke cinka, to bi trebalo činiti sa obrocima. Činjenica je da na prazan stomak cink može da izazove mučninu. Ovaj neželjeni efekat možda neće biti primetan odmah, ali kumulativnim efektom neće biti moguće izbeći takvu smetnju. Stručnjaci se slažu da je najbolje uzimati cink tokom dana, a ne ujutru ili uveče.
Iz nekog razloga, ovaj element se često zaboravlja, iako je značajan za jačanje imuniteta, kao i za promociju efikasne regeneracije ćelija, regulisanje proizvodnje hormona - što znači da je od vitalne važnosti za lepu i zdravu kožu.
