Može biti opasno po život

UNUTRAŠNJE KRVARENJE: Evo zašto se javlja i koji su prvi simptomi!

Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svesti

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Unutrašnje krvarenje je isticanje krvi u telesnu šupljinu, organ ili tkivo.

Uobičajeni simptomi su "magla" u glavi, bol, teškoće s disanjem i ubrzano kucanje srca. Iako se mogu javiti isti simptomi bez obzira na mesto krvarenja, ponekad treba obratiti pažnju i na one koji će upravo otkriti gde je krvarenje, na primer modrice na stomaku, ako se krvarenje dogodilo na tom mestu.

Bez hitne lekarske intervencije, komplikacije unutrašnjeg krvarenja mogu biti i opasne po život. Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svesti. Na žalost, ponekad se stanje ne može odmah primetiti pa je dobro poznavati sve simptome.

 

Kod unutrašnjeg krvarenja količina krvi ne mora uvek odražavati stvarno stanje stvari. Velike količine krvi se mogu nakupljati negde u telu pre nego što se simptomi ili komplikacije jave. Suprotno tome, čak i malo krvarenje na području mozga može se otkriti jakim simptomima ili čak smrtnim ishodom.

 

ŠTA MOŽE DA UZROKUJE UNUTRAŠNJE KRVARENJE?


Neki od potencijalnih uzroka mogu biti trauma poput povrede, razne vrste fraktura, aneurizma, poremećaji krvarenja i lekovi za razređivanje krvi…

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

KOJI SE SIMPTOMI NAJČEŠĆE JAVLJAJU?


Važno je zapamtiti da količina krvarenja ne mora odgovarati simptomima, u slučaju traume i ranog javljanja simptoma ne znači da je osoba sigurna. Nekada, na primer u slučaju nesreće s automobilom, mogu biti oštećeni jetra ili slezina, a to će se primetiti i do nekoliko sati nakon nesreće.

 

Simptomi koji mogu ukazivati na unutrašnje krvarenje mogu biti:

 

1. OPŠTA SLABOST


Uz jak gubitak krvi, magla u glavi i slabost su česti simptomi. Ponekad će se ovaj simptom javiti samo kada osoba pokuša da ustane.

 

2. BOL


Bol je čest simptom unutrašnjeg krvarenja. Jak bol u stomaku ili jaka glavobolja se uvek moraju proveriti od strane lekara. Ponekad bol može biti lokalizovan i javiti se samo na mestu krvarenja. Ako se radi na primer o krvarenju u stomaku, lokacija bola ne mora odgovarati toj lokaciji, pa se često može javiti i u ramenu.

 

3. KRATKAK DAH


Osećaj da ne možete potpuno da udahnute vazduh može biti simptom krvarenja bilo gde u telu. Uz gubitak krvi, manje je crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik tkivu pa to može biti uzrok poteškoća s disanjem. Povezano je naravno i s krvarenjem u grudima, ili kada nakupljena krv u abdomenu pritiska dijafragmu i tako sprečava prolazak vazduha u pluća.

Devojka, disanje, pluća, odmor, joga
foto: Shutterstock

4. BOL U GRUDIMA ILI RAMENIMA

 

Krvarenje u grudima može izazvati bol u njima, a krvarenje u grudima ili abdomenu može uzrokovati bol u ramenima. Bol u grudima se može javiti ako se krvarenje događa na bilo kojem delu tela zbog smanjenog protoka kiseonika do srca.

 

5. TRNCI U RUKAMA I NOGAMA


Ovaj je osećaj vrlo čest kod unutrašnjeg krvarenja i donosi nekoliko komplikacija, ali i objašnjenja. Uz gubitak krvi, telo će „usporiti“ cirkulaciju do ekstremiteta, i tako smanjiti dotok krvi vitalnim strukturama poput mozga i srca. Unutrašnje krvarenje može uzrokovati i hiperventilaciju i bol usled pokušaja da se poveća dotok kiseonika ostatku tela. Upravo to može uzrokovati ove simptome.

 

6. PROBLEMI S VIDOM I OSTALE NEUROLOŠKE KOMPLIKACIJE


Promene vezane za vid, a povezane s maglom u glavi, mogu biti posledica unutrašnjeg krvarenja. Promene poput duplog vida, slabosti ili utrnulosti jedne strane tela, glavobolje ili gubitka koordinacije mogu biti simptomi krvarenja u mozgu.

 

7. MUČNINA I POVRAĆANJE


Mučnina i povraćanje su vrlo česti kada je u pitanju unutrašnje krvarenje, i može se javiti usled gubitka krvi i bola, ili biti povezano s krvarenjem u probavnom traktu ili mozgu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...