Hleb je namirnica bez koje mnogi ljudi ne mogu i najviše se konzumira oduvek. Međutim, negativne strane konzumiranja hleba na organizam su brojne.
Osim što je jedna od najčešćih namirnica koja se povezuje sa gojaznoću, postoje i drugi zdravstveni problemi koje uzrokuje previše jedenja hleba.
Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu BMC Public Health pokazala je da ljudi koje jedu dve ili više porcija belog hleba dnevno imaju veći rizik gojaznosti od onih koje pojedu jednu porciju belog hleba ili manje nedeljno.
Pojačava glad
Pokušaj zavaravanja gladi hlebom vremenom će vam samo pojačati glad. Većina vrsta hleba je previše obrađena, što znači da sadrže vrlo malo ili nimalo hranjivih sastojaka.
Stoga, kada ga jedemo, naše telo zapravo ne prepoznaje nikakav osećaj sitosti. Međutim, organizam će prepoznati šećer u krvi i dodati još insulina, a sve to uzrokuje još veću glad.
Učestala bol u želucu
Među vrstama hleba sa visokim udelom vlakana prodaju se i oni kojima su dodata vlakna poput inulina i beta-glukana. A kada ih konzumirate u prekomernim količinama, javiće se nadutost i gasovi.
Predijabetes
Konzumiranje previše hleba dovodi do nezdravoj granici nivoa šećera u krvi. Posebno se to odnosi na visokorafinirani hleb, koji kupujemo u radnjama i pekarama. Tako se povećava nivo upala u organizmu, što uzrokuje predijabetes koji je znak upozorenja da je povećan rizik od razvoja dijabetesa.
Visok krvni pritisak
Visok krvni pritisak može biti posledica previše unosa hleba. Hleb i razni pekarski proizvodi su prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti dva glavna izvora natrijuma, hranjive materije za koju je poznato da podiže pritisak. Čak i mala količina hleba može povećati rizik od hipertenzije.
Studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu Nutrients, povezala je konzumiranje samo jedne kriške belog hleba nedeljno sa povećanim rizikom od visokog pritiska.