Brojna istraživanja su pokazala kako manji unos šećera donosi brojne zdravstvene prednosti.
Takozvane. 'prazne kalorije' u šećeru dovode do gomilanja kilograma i gojaznosti, što povećava rizik od hroničnih bolesti, uključujući hipertenziju, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes..
Šećer može da utiče i na izgled, te vam dodati godine i povećati bore jer smanjuje mogućnost obnavljanja kože.
Pretresite ostavu
Pregledajte ostavu u kojoj čuvate namirnice, te pogledajte na etiketama određenih namirnica poput npr. gotovih mešavina za kolače, pudinge, mafine ili palačinki koliko zapravo sadrže šećera.
Iznenadiće vas činjenica da se i u mnogim drugim namirnicama poput pekarskih proizvoda ili slanih prozvoda nalazi šećer. Čak ga imaju i kečap i neke na prvu loptu zdrave namirnice poput sosa za salatu ili pakovanje žitarica kako bi se produžio rok trajanja.
Pazite što pijete
Svi znamo da jedna limenka gaziranog pića sadrži količinu preporučenog šećera za ceo dan, ali jeste li pogledali i etiketu na svom omiljenom energetskom napitku? Šećer je obično drugi glavni sastojak, a mnogi sadrže više šećera nego gazirana pića.
Ledeni čajevi sadrže čak 32 grama šećera! Opasnost vreba i iz takozvanih lajt verzija pića jer sadrže veštačke zaslađivače koji mogu biti čak 150 puta slađi od šećera.
Medene kocke: Omiljena poslastica gotova za pola sata! (RECEPT)
Stoga, ako želite da smanjite unos šećera izbegavajte zaslađene napitke.
Zdrava' hrana koja to zapravo nije
Treba naglasiti kako velika većina namirnica koje se prodaju kao zdrave su zapravo prepune šećera, poput pakovanja mešavine žitarica ili popularnih muslija. Instant kaše takođe imaju puno šećera, te bolje birajte ovsenu kašu zobenu kašu kojoj ćete dodati naseckanu bananu ili jabuku, borovnice, malo orašastih plodova...
Što smemo da jedemo?
Umesto slatkiša i slatkih napitaka bolje birajte voće, povrće ili integralne žitarice. Iako i oni imaju šećer- jabuka može imati oko 20 grama šećera, banana 14 grama, a slatki krompir oko 7 grama, oni imaju nešto što slatkiši nemaju: vredna vlakna koja mogu da utole osećaj gladi i podstaknu telo da upija šećer iz voća.
Voće i povrće takođe daju vredne nutritijente poput vitamina, minerala i drugim hranjivim materije umesto kalorija. Postoje i druge zamene uz pomoću kojih možete smanjiti šećer. Umesto gotovih preliva za salatu koristite maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, italijanske začine i beli luk.