Studija Oksforda

TREĆINA ONIH KOJI PRELEŽE KOVID, DOBIJU I OVU DIJAGNOZU: Novo istraživanje otkrilo!

Problemi ne prestaju nakon dve nedelje izolacije i negativnog testa

Medicina
Autor:
TREĆINA ONIH KOJI PRELEŽE KOVID, DOBIJU I OVU DIJAGNOZU: Novo istraživanje otkrilo!
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Oksford donosi informaciju kako 34 odsto pacijenata koji su preležali korona virus iskuse jednu stvar kao simptom - neurološki poremećaj.

Jedna od možda najtežih stvari koje se vežu uz ovu bolest jeste činjenica da problemi ne prestaju nakon 14 dana karantina. Dugotrajan kovid donosi simptome poput umora, gubitka ukusa i mirisa, otežano disanje i bol u mišićima, govore starija istraživanja. Ali, danas je studija dala nove rezultate, i tvrdi kako jedna trećina onih koji su imali bolest i dalje pate od posebno zabrinjavajućeg simptoma i to mesecima.

Trećina pacijenata dobila dijagnozu neurološkog ili psihičkog poremećaja

Rezultati studije objavljene pre nekoliko dana ukazuju na činjenicu kako 34 % osoba koje su imale kovid na kraju završe s dijagnozom ili neurološkog ili psihičkog poremećaja. Studija je proveravala šta se događa 6 meseci nakon dijagnoze, pa će se ispitivanje nastaviti kako bi se otkrilo šta stoji iza ovog stanja.

Ovo je vrlo važna tema jer su postojale sumnje da je kovid i bolest mozga, ne samo disajnih organa, izjavio je Musa Sami, profesor psihijatrije na Univerzitetu Notingem, ali nije učestvovao u studiji.

Navodi da postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti činjenici da toliki broj pacijenata doživljava dugotrajne simptome, a u pitanju bi mogao biti stres, boravak u bolnici i karakteristike bolesti.

depresija
foto: Shutterstock

Raspon simptoma od anksioznosti do moždanog udara

Najčešće neurološke i psihološke dijagnoze su bile anksioznost kod 17 odsto ljudi i promene raspoloženja kod 14 odsto. Oko 50 % pacijenta je doživelo ishemijski udar, a radi se o krvnom ugrušku koji deluje na mozak. Česte su dijagnoze demencije, dolazi do korišćenja supstanci i nesanice.

"Ovo su podaci prema proveri velikog broja pacijenata, a potvrđuju da se radi i ozbiljnim poremećajima koji deluju na nervni sistem", objasnio je vođa studije Pol Harison.

Posledice su češće kod hospitalizovanih

Naučnici su primetili kako se neurološki poremećaji češće zabeleže kod pacijenta koji su bili u bolnici, ali postoje i kod onih koji su imali manje jake simptome. Smatraju kako se treba smanjiti broj zaraženih kako se ova brojka ne bi povećala. Iako su neurološke promene češće kod pacijenta koji su bili u bolnici, mentalno zdravlje pati bez obzira koliko jak oblik bolesti doživeli.

Ove promene su češće kod kovida negokod drugih sličnih bolesti

U studiji su upoređeni podaci kod više od 236,000 kovid pacijenta s onima koji su imali druge bolesti u istom vremenskom okviru, te se zaključilo kako 44 % veći rizik od mentalnih i neuroloških dijagnoza imaju pacijenti s kovidom, nego oni koji su na primer imali druge infekcije disajnih puteva.

"Naši rezultati dokazuju kako su bolesti mozga i psihički poremećaji mnogo veći nakon bolesti kovid-19 nego drugih respiratornih infekcija“, dodaju autori studije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs