Počinje sezona polena

Kako da razlikujete ALERGIJU od KORONA VIRUSA: U ovim simptomima je razlika!

Detaljno iščitajte tablicu

Lepi & Zdravi
Autor:
Kako da razlikujete ALERGIJU od KORONA VIRUSA: U ovim simptomima je razlika!
Razlika u simptomima alergije i korona virusa, prehlade i gripa, Foto: Stil

Polen uzrokuje alergijsku upalu sluzokože disajnog sistema, naročito gornjih disajnih puteva, a u težim slučajevima i donjih.

Iako se alergije na polen vežu za proleće, već u januaru počinju da se javljaju klasični simptomi pojačane bistre sekrecije u nosu, kijanje, suzenje i crvenilo očiju.

Glavni uzročnici za taj problem su različite biološke čestice koje se prenose vazduhom i tako postaju glavni uzročnici respiratornih bolesti. Najsnažniji prirodni alergen i glavni okidač za alergijske bolesti definitivno je polen. Treba naglasiti da zrnca polena zbog svoje veličine nemaju mogućnost prodiranja duboko u disajne puteve, nego postaju uzročnici tegoba koje su tipične za alergijski rinitis.

Svojim alergenim svojstvima deluju na nosnu šupljinu, oči i nos. Sreća u nesreći je što se alergije na aeroalergene pojavljuju periodično, uglavnom u vreme cvetanja određenih biljaka. Puno toga zavisi i od geografsko-klimatskog područja i vegetacijskog pokrova. Određene alergene biljke su karakteristične za pojedina područja, a značajan uticaj na atmosfersku koncentraciju polena imaju meteorološki faktori. Takođe, pojava simptoma alergijske reakcije zavisi od stepena alergenosti polena i njegove koncentracije u vazduha.

Alergija je, generalno govoreći, promenjena reakcijska sposobnost organizma na strane materije, odnosno alergene. Antitela u našem organizmu koja su odgovorna za nastanak alergijske reakcije pripadaju grupi imunoglobulina E (IgE).

Dr RADE MILIĆ sa VMC Karaburma: Evo šta da radite kad dođe do PLUĆNE EMBOLIJE!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kod niskih koncentracija polena samo će izrazito osetljive osobe imati simptome, većina osetljivih osoba imaće simptome pri umerenoj, dok će pri visokim i vrlo visokim nivoima koncentracije polena sve osobe osetljive na polen razviti simptome alergijske reakcije.

Poznavanje dinamike polenskih čestica jedan je od najvažnijih faktora za sprečavanje pojave simptoma.

Alergeni polen ima manje od stotinu biljaka širom sveta, a glavni izvor u gradovima su drvenaste biljke. Za posedovanje alergenog potencijala biljka mora da ispuni određene uslove, poput rasprostranjenosti, proizvodnje polena u velikim količinama, oprašivanja vetrom i sadržavaja alergenih jedinjenja u polenskim česticama koji u dodiru sa sluzokožom izazivaju alergijsku reakciju.

Kako da razlikujete simptome alergije na polen od simptoma korona virusa, prehlade i gripa? Pogledajte tablicu:

Tablica, Alergije
foto: Stil

Najbolji način prevencije simptoma je izbegavanje alergena. Kako je to teško ostvarivo, izuzetno je važno dobro se informisati o početku sezone cvetanja alergenih biljaka. Tako osobe koje pate od alergija mogu na vreme delovati na prevenciju simptoma izbegavanjem izloženosti alergenu, planiranjem redovne terapije, dnevnih aktivnosti, eventualnog putovanja i odmora u krajevima s niskom koncentracijom polena.

(Izvor: Ordinacija.hr / Ana Večenaj, dipl.ing., Laboratorija za aerobiologiju)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs