probajte

OVAKO SE POSTIŽE VITKO I ZDRAVO TELO: Nutricionista i lični trener poznatih glumaca otkriva!

Postoje razni načini za gubljenje viška kilograma, održavanje trenutne brojke na vagi i ostanak u formi, što znači da nema jednog univerzalnog odgovora na sve naše muke.

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVAKO SE POSTIŽE VITKO I ZDRAVO TELO: Nutricionista i lični trener poznatih glumaca otkriva!
Gal Gadot, Foto: Profimedia

U potrazi za novim idejama, okrećemo se raznim stranama, pa tako i poznatim ličnostima i filmskim zvezdama. To se posebno odnosi na periode kada oni moraju da budu u posebnoj formi za određenu ulogu. Tim aspektom se baš i bavimo u nastavku.

Naime, Magnus Ligdbek, nutricionista i lični trener mnogih poznatih glumaca, objasnio je princip po kome se on vodi na poslu. On je inače spremao Alisiju Vikander za film Tomb Raider, Gal Gadot za Wonder Woman i Bena Afleka za Justice League, a pored toga je sarađivao i sa Aleksandrom Skarsgardom, Kejti Peri i Harijem Stajlsom.

Svoj princip ishrane nazvao je 17/20, a on ne obuhvata praćenje kalorija, zabranjene namirnice i oštra ograničenja.

Šta onda tačno podrazumeva ovaj princip?

U pitanju je ideja da od 20 obroka, njih 17 treba da bude „dobro“, a preostala 3 mogu da budu šta god poželite. „Dobri“ obroci su za njega oni sačinjeni od dosta proteina, zdravih masti, povrća i „sporih“ ugljenih hidrata (žitarice, pirinač, integralni hleb i krompir).

Ostala tri obroka služe da uživate u životu i prepustite se onome čega ste se uželeli. Njegov ciklus inače obuhvata četiri dana sa po pet obroka (tri glavna obroka i dve užine) i potom se ponavlja.

Magnus smatra da brojanje kalorija nije neophodno svima, jer mnogima samo stvara dodatno opterećenje, ali da sve zavisi od toga koliko želite da budete strogi prema sebi. Kaže da je bolje fokusirati se na to da 30 ili 40 procenata unosa obuhvataju proteini, a da ostatak bude mešavina ugljenih hidrata i masti. Jedan od saveta za kontrolu veličine porcije je upotreba šake kao merila, tako da za ručak i večeru imate šaku proteina, šaku masti ili ugljenih hidrata (ili kombinaciju) i dve šake povrća. Nije univerzalan princip, ali nije ni loš kao polazna tačka.

Za kraj, ovo je sistem koji i sam Magnus primenjuje u svojoj ishrani već dve decenije. Za razliku od mnogih dijeta i merenja kalorija, on ne veruje u zabrane i prekorevanje sebe. Disciplina je jedno, ali kada uživate u svakom obroku i povremeno častite sebe drugačijom vrstom hrane, lakše ćete održati svoj izgled i stav. A čini se da su i glumci koji su sarađivali sa njim veoma zadovoljni ishodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs