obavezno pročitajte

Smanjite rizik od HRONIČNIH BOLESTI: Ove ANTIOKSIDANSE treba da uzimaju sve ŽENE!

Top 4!

Saveti stručnjaka
Autor:
Smanjite rizik od HRONIČNIH BOLESTI: Ove ANTIOKSIDANSE treba da uzimaju sve ŽENE!
Foto: Profimedia

Antioksidans je molekul koji može da spreči lančane reakcije opasne po telo koje pokreću slobodni radikali i vrši funkciju „zaštitnog štita“ tela. Nedostatak antioksidanata u telu dovodi do oštećenja integriteta ćelija i, kao rezultat, do slabljenja imunološkog sistema i razvoja hroničnih bolesti. Pored toga, oni značajno usporavaju proces starenja, poboljšavaju stanje kože i kose. Najpopularniji antioksidanti su vitamini A, C i E, ali lista se tu ne završava.

Postoje 4 najmoćnija antioksidansa na koja treba obratiti pažnju.

Kurkumin

Narod Indije počeo je da koristi kurkumin za održavanje zdravlja mnogo pre nego što je čovečanstvu bila poznata reč „antioksidant“. Štiti ćelije od oštećenja, jača imunološki sistem i sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti i nervnih poremećaja. U današnje vreme, da biste maksimalno iskoristili ovu supstancu, ne morate posuti kurkumu po hrani. U dijetetskim suplementima koncentracija kurkumina je mnogo veća i tamo se, po pravilu, odmah uparuje sa piperinom (aktivna supstanca sadržana u crnom biberu koja pojačava dejstvo kurkumina)

Alfa lipoična kiselina

Još jedan popularni antioksidans koji će pomoći u poboljšanju zdravlja i normalizaciji funkcionisanja gotovo svih telesnih sistema. Pored zaštite ćelija, alfa-lipoična kiselina smanjuje šećer u krvi, poboljšava rad mozga, rad nervnog sistema, učestvuje u regulaciji metabolizma lipida i ugljenih hidrata, a takođe kontroliše nivo holesterola u krvi. Od minusa - samo gorak ukus, ali ako odaberete dijetetske suplemente u obliku kapsula, a ne u prahu, neće biti minusa.

Astakantin

Najmoćniji prirodni antioksidans, rođak beta-karotena, sa kojim je sličan ne samo po korisnim svojstvima, već i po jarkoj boji. Zahvaljujući astaksantinu losos je crven, a božuri su ružičasti. Ali losos ga ne sadrži dovoljno, božuri očigledno izgledaju bolje u vazi nego na tanjiru, pa se preporučuje da se Astaksantin uzima u obliku dijetetskih suplemenata. Pored svojih zaštitnih i protivupalnih svojstava, ovaj antioksidans blagotvorno deluje na lipidni profil, jača imuni sistem i pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i nervne disfunkcije.

Resveratrol

Ovaj antioksidans se može bezbedno uvrstiti na listu najkorisnijih i nezamenljivih supstanci. Aktivna supstanca se bori protiv upala, blokira delovanje slobodnih radikala, jača imunološki sistem, poboljšava kvalitet kože i pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, od kardiovaskularnih i dijabetesa do Alchajmerove bolesti i depresije. Resveratrol se preporučuje da se pije u obliku dijetetskih suplemenata, gde ide u tandemu sa drugim korisnim supstancama da bi se postigao primetan efekat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs