obavezno pročitajte

NAPUNILI STE 50. GODINA: Ovi vitamini su vam od sada pa nadalje najbolji prijatelj!

Vaš svakodnevni život kao žene modernog doba ima mnogo zahteva i stresa, nametnutih višestrukim ulogama koje morate besprekorno odigrati.

Saveti stručnjaka
Autor:
NAPUNILI STE 50. GODINA: Ovi vitamini su vam od sada pa nadalje najbolji prijatelj!
Foto: Shutterstock

Domaćica, supruga, zaposlena žena, majka i pre svega žena. Mnogo je različitih situacija sa kojima morate svakodnevno da se nosite uspešno. Šta će vam u tome pomoći?

Otkrijte potrebne vitamine nakon 50. da biste imali energije za sve što radite!

Zašto ženi starijoj od 50 godina trebaju vitamini?

Odgovor je jednostavan: da biste mogli da kombinujete sve ove aktivnosti, morate biti zdravi i jaki. Ono što će vam osigurati najbolje zdravlje, svakako je dovoljan unos osnovnih hranljivih sastojaka i vitamina. Ali svako doba ima svoje zahteve. Koji su neophodni vitamini nakon pedesete, kada se u telu javljaju razne promene - uglavnom hormonalne?

Vitamin B12

Ovaj vitamin, ili kobalamin, igra važnu ulogu u sintezi belih i crvenih krvnih zrnaca. Možemo ga naći uglavnom u životinjskoj hrani, kao što su meso, piletina, riba, jaja, mlečni proizvodi. U mlađim uzrastima unos postaje lakši, ali kako odrastamo, njegova apsorpcija u telu opada. Međutim, njegove koristi za ljudsko telo su brojne, jer pomaže pravilnom funkcionisanju mozga i krvi. Preporučuju se dnevni unos od 2,4 mg.

Vitamin D

Vredan saveznik zdravlja u bilo kojoj dobi i neophodan, posebno nakon 40 godina, jer pomaže u apsorpciji kalcijuma i održavanju pravilne strukture kostiju. Nedavna naučna istraživanja sugerišu da je njegov nedostatak odgovoran za razvoj dijabetesa tipa 1 i 2-srčanih bolesti i karcinoma, posebno creva. Telo prima vitamin D uglavnom sunčevom svetlošću, dok je malo hrane bogato vitaminom D, a to su masne ribe poput lososa, sardina, pastrmke i mlečnih proizvoda.

Kalijum

Kalijum je važan metal za naše telo i smatra se neophodnim, posebno nakon menopauze, jer pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih događaja. Ne preporučuje se dnevni unos, ali dovoljna količina kalijuma prema uravnoteženoj ishrani je 4,7 mg dnevno. Nalazi se u voću kao što su banane, pomorandže i povrća poput spanaća, šargarepe. Mahunarke su takođe bogate kalijumom.

Kalcijum

99% kalcijuma nalazi se u našim kostima i zubima. Neophodan je građevinski materijal za čvršće i gušće kosti i iako kosti upijaju većinu kalcijuma kad smo mladi, on igra važnu ulogu, posebno u starijoj dobi, kako bi održavao naše kosti u najboljem mogućem stanju kako godine prolaze. Ovaj mineral se smatra neophodnim u telesnim funkcijama, kao što je zgrušavanje krvi i prenos nervnih impulsa. Bogata mlečna dijeta može, kako kažu, pomoći ženi da ima zdravije kosti.

Magnezijum

Većina magnezijuma u ​​našem telu skladišti se u kostima, što pomaže u njihovom formiranju i pruža im izdržljivost. Osnovne funkcije magnezijuma su oslobađanje energije, koja postaje sve neophodnija kako starimo, i regulacija krvnog pritiska, što je posebno važno za ljude starije od 40 godina, kojima preti hipertenzija. Njegov nedostatak može negativno uticati na srce, pamćenje i raspoloženje. Najčešći simptomi nedostatka magnezijuma su grčevi, nesanica, nervoza i anksioznost, slabost, umor, zatvor ili dijareja, glavobolja ili srčane aritmije. Generalno, zdravi ljudi treba da uzimaju oko 6 mg po kilogramu telesne težine. Magnezijum se nalazi u zelenom povrću, orasima, semenima, avokadu, pasulju.

Probiotici

Probiotici igraju dominantnu ulogu u pravilnom funkcionisanju creva i održavanju težine. Dobri su mikroorganizmi, koji jačaju imuni sistem i sprečavaju rak creva. Naći ćete ih u fermentisanoj hrani, poput kefira, određenih sokova, sojinih napitaka i putera, mleka, sireva i naravno u jogurtu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs