Ponekad napravimo nekoliko naizgled sitnih grešaka koje ponekad mogu imati ozbiljne posledice. Jedna od loših navika tiče se već otvorenih konzervi koje smo skloni da ostavimo duže vreme otvorene u frižideru do naredne upotrebe. Ako se to možda čini trivijalnim, nije, jer kako nas Cosmopolitan uči, trebalo bi znati da je konzervirana roba vrlo kvarljiva čak i kada se drži na hladnom, u predviđenim uslovima.
Zašto otvorene konzerve ne bi trebalo čuvati u frižideru?
Pored onoga što smo naveli, u dodiru s hladnoćom, moguće je da se gvožđe otopi s kiseonikom u vazduhu i tako hrana poprimi ukus metala.
Idealno bi stoga bilo premestiti sadržaj konzerve u drugu hermetičku posudu koja će sačuvati ne samo kvalitet već i ukus hrane.
Treba, međutim, napomenuti da rok trajanja konzervirane hrane generalno ne može biti duži od sedam dana, što je vreme koje je za određene proizvode čak i smanjeno na dva dana, što je pokazalo istraživanje koje je proveo Purdue University Extension u Sjedinjenim Državama.
Kada se konzerve ne otvaraju, tada je naravno prikladno pozvati se na rok trajanja utisnut na pakovanju. Takođe, čuvajte se slomljenih i udubljenih konzervi, koje se ponekad nalaze u supermarketima. Njihov zatvarač se ponekad može oštetiti, a da to nije vidljivo spolja, a time je takođe ugroženo očuvanje hrane.