Obratite pažnju

I TO POSTOJI: Ovo su simptomi alergije na seks!

Retko, ali moguće stanje

Ljubav
Autor:
I TO POSTOJI: Ovo su simptomi alergije na seks!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je retko, moguće je imati alergijsku reakciju nakon seksa s muškim partnerom jer sperma može da uzrokuje tu reakciju. Prema pisanju struke, kod žena se ova reakcija može zameniti gljivičnom infekcijom ili seksualno prenosivom bolešću. Radi se ustvari o reakciji na protein u sluzi (ejakulatu) koja prenosi spermu.

1. PEČE VAS

Alergija na ejakulat se može javiti odmah nakon odnosa, a simptomi mogu biti crvenilo, pečenje, otok ili bubuljice oko vagine, navodi Šeri Ros, ginekolog iz Santa Monike. Ako sumnjate na ovu alergiju, lekar će morati da proveri šta sve može biti u pitanju i videti da li se radi možda o reakciji na kondome, tampone ili nekoj od infekcija.

2. SVRBI VAS

Prva pomisao je da je ovo simptom gljivične ili neke druge infekcije, a to je dobro za početak. Stručnjaci procenjuju kako oko 75 % žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju, što je puno češće nego alergija na spermu.

Ali, ako nemate onaj neprijatan sirasti sekret, a svrab se javlja samo nakon seksa, onda je pametno porazgovarati s lekarom na temu alergije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

3. NIKADA SE REAKCIJA NIJE DOGODILA S PRETHODNIM PARTNEROM

Moguće je da vaša antitela reaguju na određeni protein u ejakulatu novog partnera, kojima u prošlosti niste bili izloženi pa zato tek sad osećate simptome. Nažalost, to može biti nezgodno za dijagnostikovanje, jer kako se radi o partnerovoj spermi, verovatno vas neće poslati na alergološko testiranje. Ipak postoji način da se to postigne, a put do rešenja problema najbolje je napraviti uz pomoć urologa.

4. SIMPTOMI SE JAVLJAJU SAMO NAKON NEZAŠTIĆENOG ODNOSA

Ako ste alergični na kondom, onda će se reakcija javiti samo kada ga partner koristi. Uz osetljivost na spermu, postoji i ova reakcija. Simptome ćete imati samo ako kondom nije sprečio da sperma dođe u kontakt s telom. Ako pokušavate da ostanete trudni, obratite se urologu koji može da uradi potrebne analize pa čak i iz spreme u laboratoriji ukloni plazmu na koju reagujete, naravno samo u slučaju vantelesne oplodnje.

5. IMATE OSIP

Semena tečnost, odnosno osetljivost na nju ne mora se javiti reakcijom samo na području gde je došla u kontakt s telom, pa se reakcija poput osipa može javiti bilo gde na telu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

6. TEŠKO DIŠETE

Jasno je ako ubrzano dišete ako ste upravo ispod pokrivača s partnerom, ali ako se radi o jakoj reakciji i otežano dišete i nakon odnosa, može biti neprijatnih posledica. Iako lekari kažu kako nikada nisu videli tako jaku reakciju na semenu tečnost, simptomi mogu biti toliko jaki da je potreban odlazak u hitnu pomoć.

7. ORALNI SEKS ISTO MOŽE BITI NEPRIJATAN

Bol, oticanje, crvenilo i pojava bubuljica u ustima mogu biti crvena zastava koja znači da nešto nije dobro i da se možda radi o reakciji na semenu tečnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs