Preporuka Američkog centra za kontrolu bolesti

PRIMILI STE VAKCINU, A BILI STE U KONTAKTU SA ZARAŽENOM OSOBOM: Evo šta treba da uradite!

Neki simptomi COVID-a oponašaće i običnu prehladu, posebno kod osoba koje imaju blage simptome bolesti, navode iz CDC

Medicina
Autor:
PRIMILI STE VAKCINU, A BILI STE U KONTAKTU SA ZARAŽENOM OSOBOM: Evo šta treba da uradite!
Foto: Shutterstock

Šta bi trebalo da uradite ako ste primili dve doze vakcine, ali ste bili u blizini osobe čiji je test na ovu bolest pozitivan?

Prema rečima Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), ne baš puno, osim ako i sami doživite pojavu simptoma bolesti.

"Ako ste bili u situaciji gde se nalaze i zaražene osobe, ne morate izbegavati druge ljude osim ako se i kod vas ne razviju simptomi", stoji u saopštenju CDC-a namenjenog vakcinisanim osobama. U saopštenju piše i kako vakcinisane osobe u malom procentu mogu preneti virus nevakcinisanim pojedincima.

"Imamo dobre podatke o tome kako osobe koje su u potpunosti vakcinisane, pa čak i ako je test na virus pozitivan, imaju blage simptome i retko će širiti virus među populacijom", dodala je dr Dženifer Horni, epidemiolog.

Ipak, vakcinisane osobe bi i dalje trebalo da prate javljaju li se kod njih simptomi bolesti i to do 14 dana nakon što su bili izloženi virusu.

Ako imate simptome, trebalo bi da uradite test na korona virus, čak i ako ste vakcinisani. Tipični simptomi bolesti su temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, gubitak mirisa i ukusa, zatvor i umor. Neki simptomi COVID-a oponašaće i običnu prehladu, posebno kod osoba koje imaju blage simptome bolesti.

Ali, iako simptomi mogu biti blagi, ne radi se o običnoj prehladi koja će samo tako nestati. Lekari upozoravaju da, bez obzira na status vakcinacije, morate uraditi test čim primetite simptome jer je u ovoj situaciji najvažnije znati kakav je vaš status.

Korona virus
foto: Shutterstock

"Čak i ako ne razvijete nikakve simptome nakon izlaganja virusu, možda bi ipak trebalo da razmislite o druženju s nevakcinisanim osobama i onima slabog imuniteta, kako biste ih zaštitili", savetuje dr Karolin Džil Rifold.

Ona dodaje kako saveti za vakcinisane osobe koje daje CDC nisu "sveto pismo":

"Smernice bi se mogle promeniti kako dolazimo do novih spoznaja o vakcinama i tome kako se ponaša kad su u pitanju razne varijante", dodala je.

Dr Fauči je prošle nedelje izjavio kako vlada razmatra pitanje treba li nametnuti nošenje maske i vakcinisanim osobama kako bi se sprečilo širenje Delta-soja virusa, koji je puno zarazniji i doveo je do porasta broja zaraženih osoba, ali i ponekad fatalnih ishoda kod nevakcinisanih.

"Dok je vakcina najbolji alat za borbu protiv ovog soja virusa, neke strategije bi ipak mogle pomoći da se smanji broj zaraženih, a trebaće da ih prihvate i vakcinisane osobe. Maske jednostavno otežavaju prodor virusa u telo", dodala je Riford.

Čak i bez obaveze, vakcinisani pojedinici bi ipak trebalo u zatvorenim prostorima da nose masku, na primer na sportskih događajima ili u blizini imunokompromitovanih osoba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs