BRITANSKI NAUČNICI TVRDE

DELTA SOJ KORONA VIRUSA JE MNOGO ZARAZNIJI I BRŽE SE PRENOSI: Ovo su 3 glavna simptoma na koja treba obratiti pažnju!

Novi, Delta soj koronavirusa je stigao do regiona, pa je tako epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Iva Pem Novosel izjavila da je indijski soj korona virusa registrovan u Hrvatskoj i to u Šibensko-kninskoj županiji. Prema istraživanju, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama korona virusa

Medicina
Autor:
DELTA SOJ KORONA VIRUSA JE MNOGO ZARAZNIJI I BRŽE SE PRENOSI: Ovo su 3 glavna simptoma na koja treba obratiti pažnju!
Foto: Shutterstock

Simptomi koji se uzimaju kao glavni kada je korona virus u pitanju su do sada bili povišena temperatura, kašalj, kao i gubitak čula mirisa i ukusa.

Britanski naučnici naglašavaju da bi veliki broj zaraženih mogao da prođe nezapaženo ukoliko se zvanična lista simptoma ne proširi.

Naime, simptomi koji se sad javljaju i koji su indikacija za korona virus su nešto drugačiji nego na početku pandemije korona virusa. Sa pojavom novog, Delta soja, i simptomi su drugačiji. Prošle nedelje je tako britanski Zavod za nacionalnu statistiku otkrio da su trenutno najčešće prijavljeni simptomi korone kašalj, glavobolja i neobjašnjiv umor.

Ovo istraživanje je sprvedeno na univerzitetskom koledžu u Engleskoj, predvođeno dr Aleksom Krosom. On takođe napominje da zaraženi koji su prethodno vaksinisani u gotovo 100 odsto slučajeva dobijaju blage simptome.

On naglašava da se sa pojavom novih sojeva virusa, menjaju i simptomi koji se javljaju, te da je zato neophodno voditi stalna istraživanja. "Prvi znaci bolesti se menjaju novim varijantama i različiti su kod mlađih ljudi, koji sada čine većinu obolelih slučajeva", zaključuje on.

Preko 60 odsto testiranih koji su imali neki od ova 3 nova simptoma ispostavilo se da boluju od kovida 19. Tako je 42 odsto patilo od kašlja, 39 odsto je prijavilo glavobolju, a 38 odsto žalilo se na umor, prenosi "Dejli Mejl".

Korona virus
foto: Shutterstock

Šta je zapravo delta soj korone?

"Delta soj otkriven je u Indiji. Izgleda da je zarazniji. To je način na koji ovaj virus deluje. Prva mutacija bila je takozvana D614G, koja se proširila Evropom, Sjedinjenim Državama, taj je ubio stotine hiljada ljudi, barem u našim zemljama. I sada je zamenjen, drugom varijantom, alfa varijantom. Sada je ovo treća varijanta, koja ima veliki uticaj, delta soj. Ali to je cilj ovog virusa. Cilj virusa je da stvara sojeve koji su zarazniji, kaže dr Pol Ofit.

Kako se razlikuje od ostalih, do sada poznatih, sojeva?

"Mislim da možda više napadaju sistem disajnih organa, izazivajući glavobolju, prehladu i suvoću grla nego prethodne dve varijante. Ali većina simptoma je ipak slična, tako da ne možemo reći da je smrtonosniji, već samo da je zarazniji u odnosu na prošle. Ono što takođe primećujemo je da se sada češće pojavljuje kod dece. Npr., u Južnoj Americi beležimo porast zaraze kod dece, ali ne zbog toga sto su ona sklona zarazi, već zbog toga što je virus zarazniji nego ranije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs