U hrani je spas

DR BRANISLAV TIODOROVIĆ O IMUNITETU: Kako da osnaženi uživate u proleću!

Doktor Tiodorović savetuje da ovih dana jedete i pijete ovo kako biste zaštitili sebe i ojačali imunitet

Saveti stručnjaka
18:25h Autor:
DR BRANISLAV TIODOROVIĆ O IMUNITETU: Kako da osnaženi uživate u proleću!
Foto: Printscreen/youtube/NOVA S

Brojnim uzročnicima bolesti naš organizam je svakodnevno izložen od rođenja, a davno je utvrđeno da u ratu s nasrtljivim virusima, bakterijama i gljivicama pravilna ishrana ima nesporno važnu ulogu. Sastojci namirnica koje se nađu u našem tanjiru treba da podržavaju rad imunosistema, koji je glavna zaštita od sezonskih infekcija; muke mogu da olakšaju i ako nas zakači korona.

Za održavanje zdravlja ili lakše eliminisanje uzročnika bolesti makro i mikro nutrijenti, ali i fitohemikalije su izuzetno važni. Svi oni treba da prođu kroz naš probavni sistem, koji je, s obzirom na površinu, najveći graditelj imuniteta u organizmu. Zato uopšte nisu prazne priče da treba da unosimo, posebno ovih dana kada korona ponovo uzima danak, što više vitamina i minerala. Gde ih ima najviše, šta nam je još preko potrebno, čemu posebno treba da posvetimo pažnju i šta treba da odbacimo, savetuje nas prof. dr Branislav Tiodorović.

"Oblikovanje zdravih prehrambenih navika siguran je put ka osiguranju jačeg imuniteta. Obavezno svakoga dana konzumirajte zdravu hranu, ne preskačite obroke, neka budu sveži, zdravi, pojačajte ishranu kako biste ojačali imunitet da bi se organizam izborio sa virusom."

Pijace su se razbudile s prolećem, sve što nam je potrebno može se naći na tezgama seljaka.

"Svakodnevno treba unositi voće i povrće, hranu bogatu vitaminima. Ne treba potcenjivati ni zimnicu, kiseo kupus i turšija obiluju vitaminom C, koji je u ovom trenutku jako važan; verujem da je mnogi još imaju u špajzu. Zalažem se za to da ga, kao i druge vitamine i minerale, treba unositi prirodnim putem, odnosno zdravom i biranom ishranom, a zaobilaziti brzu hranu."

Za borbu protiv virusa važno je jesti i meso.

"Treba jesti ribu, ćuretinu, junetinu - kvalitetno mesto takođe može da ojača imunosistem."

Sve više se govori o tome da treba konzumirati bujon od kostiju bar dva puta nedeljno, jer je najbolji izvor kolagena, proteina koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Naime, kada se kolagen razloži, formira se želatin, borac protiv alergija (takođe nas napadaju ovih dana) i osetljivosti crevnog trakta na alergene. Sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiejdžing efekte, deluju snažno na jačanje imunološkog sistema.

U ribi, džigerici, jajima, pečurkama, žitarice, siru i ribljem ulju ima vitamina D. U ovom periodu još uvek je opravdan unos suplemenata vitamina D. Priprema obroka takođe je važna.

"Sveže voće i povrće potrebno je dobro oprati, a glavni obroci bi trebalo da budu kuvani i spremljeni u vašoj kuhinji. Ako idete na posao, ponesite ono što ste vi spremili.

Kada jedete, morate dobro da sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Svaki zalogaj žvaćite bar 30 puta, hrana će se natopiti sa dovoljno digestivnih enzima, koji olakšavaju varenje. Neće se osećati ni nadutost u stomaku."

Šta još treba da poslušamo?

"Pored pravilne ishrane, svakako treba održavati higijenu, a ako neko ima simptome bolesti, mora da ostane kod kuće, miruje - zaštitiće i sebe i druge."

EVO KAKO MOŽETE DODATNO DA OJAČATE IMUNITET: Savetujemo da redovno konzumirate zeleni čaj jer ima mnogo zdravstvenih prednosti. Stimuliše sagorevanje masti, deluje osvežavajuće na centralni nervni sistem i umanjuje teskobu, što nam je preko potrebno posle zaista napete zime, a ujedno pomaže jačanju imuniteta. Antioksidansi u zelenom čaju (polifenoli) efikasno se bore protiv infekcija, koje nikako da skinemo sa dnevnog reda, s koronom na čelu. Sprečavaju i razvoj drugih oboljenja, zahvaljujući njemu koža i kosa postaju mekše i sjajnije... Zato popijte svakog dana bar dve šolje, jer katehini koje sadrži su jači od vitamina C i E! Prednost je što, i kada odstoji, zadržava blagotvorne supstance. Možete da konzumirate i suplemente koji sadrže zeleni čaj: podstiču proizvodnju antibakterijskih proteina u krvi, aminokiseline povećavaju kapacitet gama i delta T-ćelija, koje se bore protiv štetnih mikroorganizama, eliminišu toksine...

Savet za roditelje:

Budite uzor: Jedite svu hranu koju želite da jedu i vaša deca. Ako dete ne voli neku hranu, pripremajte je i dalje i pokažite kako u njoj uživate. Doći će trenutak kada će je i ono zavoleti.

Uključite dete u pripremu hrane: Pokušajte zajedno da obroke učinite lepim za oko, pustite tokom jela muziku koju vaše dete voli, dobro rešenje je i da organizujete švedski sto s raznolikom, šarenom hranom, dete će hteti skoro sve da proba i uneće više hranljivih sastojaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs