Prevencija je uvek najbolja opcija

PRED NOVI TALAS KORONE, VAŽNO JE OJAČATI IMUNITET: Nutricionista predlaže ove tri namirnice!

Od svih vrsta pirinča, crni je najbogatiji biljnim vlaknima i antioksidansima

Fitnes & Nutricija
13:35h Autor:
PRED NOVI TALAS KORONE, VAŽNO JE OJAČATI IMUNITET: Nutricionista predlaže ove tri namirnice!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Milka Raičević, nutricionista, predlaže tri namirnice izuzetno bogate nutritivnim vrednostima koje će u vrlo kratkom roku ojačati vaš organizam.

Na prvom mestu je spirulina, plavozelena alga u obliku spirale, moćno oružje za jačanje imuniteta što duguje svom blagotvornom uticaju na crevnu floru čoveka, a samim tim i na imunitet.

Spirulina je odličan prirodni antioksidant, poboljšava rad digestivnog trakta, uspostavlja pH ravnotežu u organizmu, reguliše krvni pritisak, uspostavlja hormonalnu ravnotežu, nižava holesterol i eliminiše teške metale iz organizma.

Jača imunitet i sposobnost organizama za borbu povećava izdržljivost i otpornost organizma. I naš proslavljeni teniser Novak Đoković stalno potencira da bez spiruline ne započinje novi dan.

Naučna istraživanja već su uveliko potvrdila da ova alga poboljšava imunitet i povećava nivo energije. Kao moćan saveznik u borbi protiv virusnih infekcija dobrinosi jačanje sposobnosti organizma i stvaranju nove krvne ćelije.

Sadrži neophodne omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline, uključujući i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku, što pomaže razvoju dece i poboljšava rad srca. Uništava slobodne radikale, pomaže kod regulisanja telesne težine, pojavi osećaja sitosti, smanjuje osećaj gladi i redukuje insulin. Svaki dan se unosi 1-2 kašike praha spirulina sa dosta vode. Može se ptrah dodati u svaki čaj, smuti salatu hranu budite samo maštoviti i svakodnevno je konzumirajte – savet je nutricionistkinje Milke Raičević.

Spirulina
foto: Profimedia

Maitake pečurke stimulišu imuni sistem

Poznato je da pečurke podstiču proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca i čine ih agresivnijim u borbi protiv infekcija. U cilju jačanja imuniteta preporučuju se shitake, reisihi gljive, ali i kombuha, kefirska gljiva, a posebno maitake pečurke.

"Osim što su bogate vitaminima, maitake poseduju posebnu polisaharidnu komponentu nazvanu beta 1,6 glukan, vrlo bliski rođak beta 1,3 glukana kod shiitake, a poznato je da beta-glukani stimulišu imuni sistem. Pored rastvorljivih polisaharida sadrže i nerastvorljive kiseline. Mogu se sušiti i čuvati samlevena u prah, koji se dodaje kao začin jelima. Može sse pripremati čaj ili supa kao dopuna u lečenju bolesti u dozama od 3-7grama suve gljive dnevno", kaže Milka Raičević.

Crni pirinač za bolje varenje

Ima više minerala od ostalih vrsta pirinča, moćna antiinflamatorna svojstva. Od svih vrsta pirinča, najbogatiji je biljnim vlaknima i antioksidansima. Ne sadrži gluten, a ima dosta biljnih vlakana, što ga čini dobrom namirnicom kako za one koji izbegavaju gluten, tako i za one koji nastoje da održe poželjnu telesnu težinu. Sve ove odlike čine crni pirinač korisnim po zdravlje i preporučuje se u cilju jačanja imuniteta iz više razloga.

"Crni pirinač, pre svega, poboljšava varenje. pošto sadrži obilje biljnih vlakana, kao i vitamina E, može da pomogne da se spreči zatvor i nadimanje i niz drugih problema sa varenjem. Pomaže i detoksikaciji organizma. Zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanasa, Crni pirinač pomaže da se eliminišu štetni toksini iz jetre, Preporučuje se kod dijete jer biljna vlakna koja sadrži, pomažu da ostanete siti duže vremena posle obroka, što je dobro ako nastojite da smanjite kalorijski unos", preporučuje naša sagovornica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs