KORONA VIRUS

SVE ZAVISI OD OVOGA: Čuveni engleski epidemiolog otkrio kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu!

Još dugo ćemo se boriti sa korona virusom, kaže on

Medicina
Autor:
SVE ZAVISI OD OVOGA: Čuveni engleski epidemiolog otkrio kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu!
Foto: Printscreen Youtube / CNBC International TV

Pandemiji se ne bliži kraj s obzirom na to da je mali procenat svetske populacije vakcinisan do sad protiv Covida-19, rekao je poznati englesKi epidemiolog, Lari Brilijant za CNBC.

Doktor Lari Brilijant, epidemiolog koji je bio deo tima Svetske zdravstvene organizacije koji je pomogao i u iskorenjivanju malih boginja, dodao je da je delta varijanta korona virusa „možda najzarazniji virus“ ikada.

Dobra vest je da su vakcine koje imamo na tržištu efikasne i protiv ovog soja. Međutim, problem je što je samo 15% svetske populacije vakcinisano, a više od 100 zemalja je vakcinisalo manje od 5% svojih stanovnika, primetio je on.

"Mislim da smo bliže novom razbuktavanju nego kraju pandemije. Osim ako se ne ubrza vakcinacija i dalje će se razvijati novi sojevi. Korona će ostati ovde i biće nešto poput sezonskog virusa".

On je rekao da je njegov istraživanje pokazalo da se novi delta soj širi po putanji u obliku svlova V. "To znači da se infekcije veoma brzo povećava, ali i da brzo opada", objasnio je.

"Ako se predviđanje pokaže tačnim, to znači da će se delta varijanta širiti tako brzo da na kraju „u osnovi ostaje bez kandidata“ za infekciju".

Čini se da postoji sličan obrazac ponašanja virusa u Velikoj Britaniji i Indiji, gde se širenje delta varijante smanjilo veoma brzo.

On upozorava da delta soj nije poslednja mutacija ovog virusa. "Jako je teško predvideti kako će se razvijati ovaj virus, ali moramo da budemo na oprezu i da preduzmemeo sve mere, a vakcinacija se čini kao jedino rešenje".

"Najrizičniji su oni iznad 65 godina, pa savetujem da budu na dodatnom oprezu".

"Dok ne steknemo klektivni imunitet vakcinacijom nećemo moći da se potpuno opustimo", zaključio je on.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs