Obratite pažnju

BOL U GRUDIMA NIJE SAMO SIMPTOM KORONE: Evo na šta sve još može da upućuje!

Među najčešćim uzrocima su bolesti srca, ali i uzroci koji potiču od pluća

Medicina
09:54h Autor:
BOL U GRUDIMA NIJE SAMO SIMPTOM KORONE: Evo na šta sve još može da upućuje!
Foto: Shutterstock

Epidemija korona virusa paralisala je čitav svet na više nivoa, a između ostalog, postala je i prvo na šta pomislimo kada osetimo najrazličitije tegobe.

Virus kovid 19 prati čitav niz simptoma koji mogu biti i simptomi nekih drugih stanja. Jedan od najčešćih je bol u grudima, a evo šta sve može da uzrokuje ovu neprijatnu tegobu:

Šta sve moze da uzrokuje bol u grudima?

1. UZROCI OD STRANE SRCA

Angina pektoris (bol iza grudne kosti koji moze da se širi u vrat, levo rame, levu ruku, sve do najčešće domalog i malog prsta). Smanjuje mu se intenzitet nakon uzimanja ntroglicerina. Ovaj bol se često zove stenokardija.

Infarkt miokarda srca – srčani udar (jak bol iza grudne kosti, strah od smrti, preznojavanje, ponekad mučnina i bolovi u trbuhu. Bol se ne smanjuje nakon uzimanja nitroglicerina.

Poremećaji srčanog ritma (lupanje srca uz pritisak u grudima; probadanje).

Perikarditis – zapaljenje srčane ovojnice (bol u grudima se pojačava u toku udisanja vazduha. Bolesniku je lakše kada sedi i nagne se prema napred). Moze se javiti nakon neke infekcije, infarkta srca ili operacije na srcu.

Disekcija aneurizme torakalne aorte – pucanje i raslojavanje najveće arterije u telu (naglo nastao jak bol iza grudne kosti koji se najćešće širi u ledja, vrat i trbuh). Može nastati i oduzetost jedne strane tela, bol u nogama, jaki bolovi u trbuhu. Često se javlja kod osoba koje imaju višegodišnji povišen krvni pritisak.

srce
foto: Shutterstock

2. UZROCI OD STRANE PLUĆA

Embolija pluća – prekid cirkulacije krvi u jednom delu pluća (bol u grudima se pojačava pri udisanju vazduha, a pored toga javlja se i: gušenje, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, modre usnice i pad krvnog pritiska, što zavisi od stepena težine bolesti). Često se javlja: nakon dugotrajnog ležanja, kod postojanja tromba u donjim ekstremitetima, nakon operacije kuka, nakon carskog reza ili operacija u karlici, kod postojanja tumora ili tromboembolijske bolesti u familiji.

Pneumotoraks – pucanje plućne maramice (bol je oštar, lokalizovan, javljaju se i kašalj, gušenje, ubrzano disanje. Često se javlja kod mlađih muškaraca.

Pleuritis, pleuralni izliv, empiem pleure – zapaljenje plućne maramice, nakupljanje tečnosti ili gnoja u njoj (oštar bol pri udisanju). Često nastaje u toku upale pluća, virusne infekcije, tuberkuloze, plućne embolije.

Tumori pluća

3. UZROCI OD STRANE JEDNJAKA I ŽELUCA

Refluks-ezofagitis – upala jednjaka nastala čestim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak (bol u vidu pečenja iza grudne kosti bez širenja, pojačava se u ležećem položaju). Čest kod gojaznih ljudi i alkoholičara.

Poremećaji pokretljivosti jednjaka (jak bol iza grudne kosti nastao nakon uzimanja hrane uz moguće povraćanje nesvarene hrane).

Spontana ruptura jednjaka – pucanje jednjaka (razdirući bol iza grudne kosti nastaje nakon obilnog obroka uz povraćanje).

Pucanje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu (bol u predelu želuca, trbuh je tvrd, napet).

Akutni pankreatitis – zapaljenje pankreasa (bol u gornjem delu trbuha koji se širi u leđa. Često se javlja kod alkoholičara.)

Grudi, Kašalj, Bol u grudima, Ruke
foto: Shutterstock

4. OSTALI UZROCI

Iritacija torakalnog (grudnog) živca (bol počinje duž grudnog dela kičme i širi se poput kaiša prema trbuhu, ali na jednoj polovini tela. Prolazi nakon ubrizgavanja lokalnog anestetika. )

Zapaljenje međurebarnih mišića

Povreda grudnog koša (nagnječenje ili prelom rebara)

Spazam (grčenje) međurebarnih mišića usled anksioznosti

Zapaljenje hrskavice na spojevima rebara i grudne kosti (naročito na levoj strani – Tietz-ov sindrom)

Funkcionalni srčani poremećaji, tegobe nastale usled nervoze srca (oštar bol u grudima u vidu probadanja).

Hiperventilacioni sindrom – duboko, ubrzano disanje (često kao probadanje u grudima, gušenje, trnjenje u ekstremitetima i oko usta). Najčešće je psihogeno uslovljen.

5. PSIHOSOMATSKI UZROCI

Depresija, anksioznost i stres mogu biti praćeni bolom u grudima, blagim ili snažnim, ali je neophodno prvo isključiti moguće fizički uzroke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs