REČ STRUČNJAKA

OVE NAVIKE PONIŠTAVAJU DEJSTVO VITAMINA D: Dr Dunjić upozorava na 3 greške koje gotovo svi pravimo!

Ako vitamin želimo da sintetišemo prirodno, neophodno je da boravimo na suncu oko 15 minuta prepodne i još 15 popodne

Saveti stručnjaka
19:37h Autor:
OVE NAVIKE PONIŠTAVAJU DEJSTVO VITAMINA D: Dr Dunjić upozorava na 3 greške koje gotovo svi pravimo!
Foto: Printscreen Youtube / K1 Televizija

Lekar integrativne medicine dr Slobodan Dunjić rekao je gostujući na Televiziji K1 da postoje ogromne greške kada je vitamin D u pitanju, bilo da ga unosimo prirodno ili u obliku suplementa.

Ako vitamin želimo da sintetišemo prirodno, neophodno je da boravimo na suncu oko 15 minuta prepodne i još 15 popodne, ali nakon toga većina nas pravi greške koja će taj trud učiniti uzaludnim.

"Sunčanje je najbitniji način da sintetišemo vitamin D, ali navešću primer mog najtežeg pacijenta, bio je pomorac. Imao je strašan deficit vitamina D, a bio je na suncu po ceo dan. Utvrdili smo da se tuširao tri do pet puta dnevno", rekao je on.

"Da bi vitamin prešao iz kože u jetru, treba nam 48 do 72 sata. Ako se operemo sapunom ili kupkom, kao da se nismo ni sunčali. Istuširajte se vodom, bez hemije, samo kosu i intimne delove operite. I na odmoru ili moru, ne treba se tuširati dva, tri puta dnevno kompletno koristeći sredstva za higijenu", rekao je on.

Druge dve greške imaju veze s kremama sa zaštitnim faktorom, ali i popularnim kompleksima više vitamina i minerala "u jednom".

"Ne koristite preparate preko 30 zaštitnog faktora, oni blokiraju receptore za vitamin D. On vas ne štiti jače, već samo duže, bolje češće mažite manji faktor. I izbegavajte multi komplekse, dovoljno je da jedan vitamin ili mineral u njima suvišan, može da smanji dejstvo ostalih elemenata koji se unutra nalaze", rekao je on.

Lekar je rekao da je vitamin D tema kojom se bavi "duže od 20 godina", i dodao:

"Najpre se uradi laboratorijski nalaz, ni previše vitamina nije zdravo. Jedna studija sa velikim dozama vitamina D, pokazala je da može da izazove i najstrašnije posledice. Obavezno pre suplementa moramo uraditi analize da vidimo koliko nam treba", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs