REČI STRUČNJAKA

Da li oboleli od dijabetesa smeju da se vakcinišu protiv korona virusa: Evo šta kaže dr Edita Stokić!

Dr Edita Stokić sve detaljno objasnila

Saveti stručnjaka
15:36h Autor:
Da li oboleli od dijabetesa smeju da se vakcinišu protiv korona virusa: Evo šta kaže dr Edita Stokić!
Foto: Prrintscreen Youtube / 24 Vesti

Vakcinacija u Srbiji je počela, a endokrinolog dr Edita Stokić kaže da je mnogo građana obolelih od dijabetesa koji se raspituju da li treba i da li smeju da prime vakcinu protiv korone.

"Definitivno jasno je poznato i to medicinom bazirano na dokazima da su tip 1 i 2 dijabetesa tri do četiri puta u većem riziku obolevanja korona virusom težom kliničkom slikom, ali s druge strane je pokazano da je dobra glikoregulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje obolevanja i smrtnosti. Američka dijabetološka asocijacija koja je nama vodilja u stručnom aspektu lečenja dijabetesa, jasno je istakla da je vakcinacija jedna od najbezbednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika. Dakle, vakcinacija je efikasno terapijsko sredstvo, bezbedno, u sprečavanju obolevanja i širenja od kovid 19 virusne infekcije".

Ona istakla i da kod ove populacije nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija, ali je izdala i uputstva šta treba raditi posle imunizacije.

"Kada su rađene istraživanja, pre svega sa Fajzerovom vakcinom, prate se i neželjena dejstva. Kako je referisano, bila su blaga, uglavnom bol u ruci i malaksalost, koji su bili veoma kratkog trajanja. Bez obzira na to znamo da se ovakve reakcije javljaju kao imunološki odgovor na primljenu vakcinu. Kod dijabetesnih bolesnika je važno da u toku dan-dva isprate i svoje vrednosti šećera u krvi, da uzimaju dovoljne količine tečnosti, posebno ako dominira simptom slabosti i malaksalosti".

Kada je reč o drugim endokrinološkim bolestima, dr Stokić kaže da nisu kontraindikacija za vakcinaciju.

"Kod drugih endokrinoloških bolesti, najveće je interesovanje za bolesti štitaste žlezde i hašimoto tireoditis, koji spada u autoimune bolesti. Ali odmah ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Takođe, primena hormonske supstitutivne terapije nije kontraindikacija za vakcinaciju", zaključila je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs