PANDEMIJA

NOVI SOJ KORONE ZABRINUO NAUČNIKE ŠIROM SVETA: Evo šta se sve do sad zna o ovoj varijanti virusa!

Dr sa Kembridža otkriva

Saveti stručnjaka
Autor:
NOVI SOJ KORONE ZABRINUO NAUČNIKE ŠIROM SVETA: Evo šta se sve do sad zna o ovoj varijanti virusa!
Foto: Shutterstock

Novi soj korona virusa, varijacija B.1.1.529 ili "nu", zabrinuo je naučnike širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija danas će zasedati i "nu" će biti glavna tema, a Ravi K. Gupta, profesor kliničke mikrobiologije sa Kembridž univerziteta, napisao je na Twitteru ozbiljno upozorenje svima.

"Ovaj soj zabrinjava, a nisam tu reč upotrebio još od otkrića delte", napisao je profesor Gupta. Delta soj imao je do 15 mutacija na proteinu šiljka, dok ih "nu" ima više od 30.

"Molim vas, vakcinišite se, uzmite i buster dozu i nosite masku jer će mutacije u ovom virusu verovatno rezultirati u njegovoj sposobnosti da izbegne neutrališuća antitela", napisao je profesor. On je na Tviteru podsetio sve i na jednu poražavajuću činjenicu.

"Podsetiću, to što sada imamo novi soj korone direktan je rezultat neuspeha u kontrolisanju infekcija. Verovatno je nastao u jednom pojedincu. Molim vas, odigrajte svoju ulogu u ograničenju transmisije virusa", napisao je on.

korona virus
foto: Shutterstock

Sve o novom soju korone

Soj B.1.1529 dobiće ime "nu" i prvi put je zabeležen u Bocvani, ali samo par dana kasnije proširio se i na Hong Kong! Naučnici su zabrinuti zbog rekordnog broja mutacija, njih čak 32, a većina njih vezana je upravo za protein šiljka.

Profesor Fransoa Balu sa Univerziteta u Londonu ranije je rekao da je ovaj soj verovatno nastao u imunokompromitovanom pacijentu koji se dugo borio sa infekcijom, ne iznoseći više detalja. Virolog dr Tom Pikok sa Kraljevskog koledža nazvao je kombinaciju tih mutacija "užasnom". Naučnici se nadaju da će veliki broj mutacija ovaj soj učiniti genetski nestabilnim i tako sprečiti njegovo širenje pre nego što postane "nova delta".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs