ISHRANA KOJA MENJA ŽIVOT

Protivupalna dijeta: Usporite starenje, izbegnite teške bolesti!

Upala je prirodni odgovor tela na infekcije i pokazatelj je da s vama nešto nije u redu.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Protivupalna dijeta: Usporite starenje, izbegnite teške bolesti!
Foto: Shutterstock

Međutim, često se javljaju hronične upalne reakcije, koje izazivaju različite bolesti i značajno ubrzavaju proces starenja. Ovo možete izbeći laganom revizijom svog životnog stila. Pored toga što ste redovno aktivni, stručnjaci preporučuju posebnu protivupalnu dijetu.

Šta je protivupalna dijeta?

Naziv dijete govori jasno da je usmerena na borbu protiv upalnih reakcija. Kao što znate, upala katalizuje proces starenja, ubrzava pojavu bora i povećava rizik od raznih bolesti povezanih sa godinama. Hrana od koje je sačinjena ishrana aktivno se bori protiv upale, održavajući vas zdravim i mladim. Treba imati na umu da to nisu privremene mere – protivupalna dijeta treba da postane vaš način života, jer će efekat trajati sve dok se pridržavate određenog plana ishrane.

Hrana koja čini osnovu ishrane bogata je antioksidansima i nezasićenim (zdravim) mastima. Antioksidanti se aktivno bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u telu, izazivaju upalu, smanjuju imunitet i ubrzavaju proces starenja. Omega 3 i 6 masne kiseline, kao i vitamini A i E održavaju telo zdravim iznutra, ojačavajući svaku ćeliju i produžujući mladost.

Koju hranu vredi jesti?

Najbolji izvori antioksidanata su bobice i voće (što su svetlije obojene, veća je i njihova antioksidativna vrednost), orašasti plodovi i semenke. Preporučujemo da obratite posebnu pažnju na jagode, borovnice, trešnje, lubenice, kajsije i breskve. Od povrća najviše antioksidanata ima u spanaću, šargarepi, paradajzu. Pored toga, ne smete zanemariti ni orašaste plodove - bademi, pistaći i indijski orasi - pravo skladište vitamina A i E i minerala neophodnih organizmu.

Biranju izvora zdravih masti takođe treba pristupiti odgovorno: rečna riba (losos i pastrmka), avokado, devičansko maslinovo ulje i laneno. Kao izvor ugljenih hidrata stručnjaci preporučuju izbor minimalno prerađenih celovitih žitarica poput smeđeg pirinča, kinoe i ječma. I ne zaboravite na začine - neki od njih ne samo da dodaju ukus jelu, već i doprinose vašem zdravlju. Kurkuma, đumbir i cimet su ono što vam treba.

Šta izuzeti?

Pre svega, treba isključiti šećer. Nauka je dugo utvrđivala vezu između šećera i pojave upalnih reakcija u telu. Visoki nivo šećera u krvi podstiče rast zapaljenskih bakterija u crevima, što povećava koncentraciju toksina u telu. Imuni sistem reaguje na njih pokrećući upalne reakcije. Zato treba biti veoma oprezan sa slatkišima, deserte treba zameniti svežim ili sušenim voćem.

Druga važna tačka u protivupalnoj ishrani je potpuno izbegavanje alkohola. U manje strogim varijantama ishrane, čaša vina je dozvoljena ne više od nekoliko puta mesečno, ali u originalnoj verziji zabranjena su pića koja sadrže alkohol. Činjenica je da alkohol izaziva intoksikaciju u organizmu, što povećava rizik od upale. Pored toga, protivupalna dijeta podrazumeva strogu kontrolu masnoće koju jedete. Zaboravite na trans masti, suncokretovo, kukuruzno, palmino i sojino ulje. Ova ulja se često nalaze u gotovim proizvodima, pa ih je bolje odbiti i uvek pažljivo pročitati sastav.

Šta se dešava sa telom?

Kao rezultat takve ishrane u organizmu, broj upalnih procesa se značajno smanjuje, što odmah utiče i na vaš izgled i vaše dobro stanje. Koža postaje hidrirana i elastična, smanjuje se verovatnoća za preuranjene bore, podstiče se proizvodnja kolagena i hijaluronske kiseline u ćelijama. Unutrašnje promene u telu su takođe impresivne: smanjivanje količine upale odmah smanjuje umor, povećava koncentraciju i performanse.

Dugoročno, ova vrsta ishrane zaštitiće vas od mnogih bolesti povezanih sa godinama: od gubitka vida do srčanih problema i Alchajmerove bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs