Rukola je tek odnedavno postala zastupljena u domaćoj kuhinji, a zbog svojih lekovitih svojstava trebalo bi da se često nađe na našem jelovniku. Za rukolu mnogi kažu da leči, podmlađuje i topi kilograme, dovoljno razloga da postane vaše omiljeno povrće.
List rukole je izrazito bogat vitaminima, stoga je sve više ljudi i uzgaja. Nije joj potrebna posebna nega, što joj daje još jedan plus. Dobro podnosi temperaturu i ne traži previše sunčeve svetlosti, i otporna je na mrazeve i temperature ispod nule.
Rukola sadrži visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata kao što su vitamin C, K i A, pa da se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Puna je karotenoida, kao i mnogih drugih minerala, kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su korisni i potrebni elementi u ljudskoj ishrani.
Rukola leči mnoge bolesti, najviše se primenjuje kod lečenja srca. Ona predstavlja prirodan antibiotik, reguliše varenje, koristi se za lečenje čireva, hroničnih zatvore, problema sa kašljanjem, prehlada, osteroporoze i sličnih oboljenja.
Rukola je korisna jer prečišćava krv, pospešuje lečenje bolesti jetre.
Rukola ima još jednu vrlo važnu primenu, a to je mršavljenje i skidanje viška kilograma, a preporučuje se i dijabetičarima. Zahvaljujući svojstvima, skida i ono najupornije salo na stomaku.
Ako se rukola redovno jede, ona doprinosi poboljšanju stanja kostiju i zuba. Takođe unosom rukole u organizam možete poboljšati krvnu sliku, zalečiti probleme sa visokim pritiskom, šećerom i varenjem.
Rukola se koristi u ishrani najčešće u obliku salata, u kuvanom obliku, ali i ispresana i ispasirana ima veoma lep ukus.