Osnovni sastojak ovog obroka je avokado, a poznato je da on ima bezbroj benefita za telo. Ako barem 3 puta nedeljno konzumirate ovaj obrok, kao večeru, zdravlje će vam biti na zavidnom nivou, a primetićete pozitivne efekte i na liniju. Avokado telu obezbeđuje dovoljnu količinu vitamina i minerala i drži vas sitima dugo.
Avokada sadrži vitamine K, C, B1, B6 i E, kao i kalijum, magnezijum, mangan, bakar, gvožđe, cink i fosfor. U 100 grama ploda nalazi se 160 kalorija, 2 grama proteina, 15 grama zdravih masti, a ne sadrži holesterol i natrijum, pa je po preporuci nutricionista namirnica koja se mora naći redovno na meniju.
Zbog svog sastava pogoduje zdravlju srca, čuva vid i smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi. Naučnom studijom je utvrđeno i da obezbeđuje osećaj sitosti u narednih 5 sati, a zahvaljujući velikoj količini vlakana pomaže u razgradnji masnih naslaga.
Za propremu ovog super obroka potrebno je:
- Šolja prepolovljenih čeri paradajza
- Šolja iseckane mocarele
- 1/4 šolje listova svežeg bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 1 izgnječen avokado
- četriri kriške integralnog hleba
Priprema:
Pomiješajte paradajz, mocarelu, bosiljak i kašiku maslinovog ulja i posolite i pobiberite. Ostavite na sobnoj temperaturi 25 minuta. Hleb istostirajte pa ga premažite avokadom, a preko stavite mešavinu koju ste pripremili i koja je odstojala na sobnoj temperaturi.
Prijatno!