Korisno

Crvena hrana je čuvar zdravlja: Zbog čega je boja voća i povrća važna za čoveka?

Ne trude sa džaba kuvari da ukrašavaju svoja jela raznim bojama i nijansama

Nutricija 20.03.2019. - 18:15h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Možda ćete se iznenaditi, ali ispostavlja se da se hrana ne vrednuje samo po vitaminima koje sadži već i po svojoj boji, piše stil.kurir.rs. Štaviše, čak i osvetljenje u kuhinji može da promeni ukus uobičajenih jela.

 

To se dešava zato što receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači da je važan ne samo ukus, već i boja hrane. Ne samo sadržaj vitamina, već i biljna boja čini razno povrće korisnim. Zato ćete, jedući hranu određenih boja, zadržati svoju lepotu, mladost i zdravlje dugi niz godina.

 

Sve bolesti nastaju kada je telo kiselo: Ovo je alkalna hrana koja ubija viruse u roku od 3 sata! (SPISAK)

foto: Shutterstock

Jela svetlih boja povećavaju apetit 

 

Ne trude sa džaba kuvari da ukrašavaju svoja jela raznim bojama i nijansama. Ispostavlja se da je ova raznolikost važna za naše zdravlje. Različiti fitonutrijenti, supstance koje blagotvorno utiču na organizam, sadržani su u različitim namirnicama.

 

Crvena boja leči anemiju

 

Ona je takođe dobra za ljude koji pate od anemije kao i za one kojima je uvek hladno. Ako ste jako umorni, crvena hrana će vam pomoći da se vratite u normalu. Crveno voće i povrće jačaju imuni sistem, poboljšavaju varenje i čiste organizam od toksina.

 

5 recepata za salatu od cvekle: Jača telo, čisti krvne sudove, deluje kao laksativ, zateže kožu lica, ali samo ako se ovako koristi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Crvena boja će zaštititi vaše srce

 

To se dešava zbog likopena, boja, koja se nalazi u čiliju i paradajzu smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Korisna svojstva ove hrane ne samo da ostaju sačuvana tokom termičke obrade već mogu i da se povećaju.

 

Dodajte više trešanja, brusnica, crvenih šljiva, crvenog luka, rotkvica, malina i jagoda u svoju ishranu i videćete pozitivne efekte na vaše telo i zdravlje.

 

Crvena hrana sadrži i gvožđe potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca i obezbeđuje energiju ćelijama.

 

Crvena hrana takođe pomaže u pronalaženju pozitivnog pogleda na život, zagrevanju i smirivanju osobe. Takođe, crvena hrana je bogata vitaminom C. Vitamin C povećava imunitet, pomaže u borbi protiv virusnih infekcija, a ima i blagotvoran efekat na kožu.

 

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...