Najefikasnije metode

7 načina da smanjite kiselost u organizmu: Preporodite telo bez lekova!

Postoje dokazi da povećana kiselost ima vezu sa disfunkcijom jetre, srčanim bolestima, pa čak i rakom

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Profimedia

Sve u zemlji i vašem telu zavisi od pravilnog kiselinsko-baznog balansa. 

Specijalisti koriste pH vrednost za merenje kiselosti i alkalnosti određenih ćelija i organizama.

 

Zapravo naše telo nema jedan stabilan pH nivo. On varira, zavisno od dela vašeg organizma. Naš želudac ima najveću kiselost kako bi vario hranu i sprečavao infekcije, dok je pankreasna tečnost alkalna, jer bi trebalo da neutrališe želučanu kiselinu i smanji njen štetan uticaj na creva.

 

Krv je blago alkalna sa pH vrednošću od oko 7,35-7,45. Promene u pH krvi mogu dovesti do ozbiljnih i čak fatalnih posledica. Uprkos popularnom mitu o velikom uticaju ishrane na pH vrednost u krvi, studije pokazuju da preferencije u hrani uzrokuju veoma mali pomak u hemiji krvi.

 

Međutim, hrana koju jedete može značajno da utiče na urinarni pH. Utvrđeno je da ishrana sa niskim unosom ugljenih hidrata i proteina može da učini urin kiselijim što povećava rizik od kamena u bubregu. Pored toga, previše kiseline u bubrežnom sistemu može da smanji gustinu kostiju, oslabi mišiće i izazove bol u leđima.

 

Postoje dokazi da povećana kiselost ima vezu sa disfunkcijom jetre, srčanim bolestima, pa čak i rakom.

 

6 hormona zbog čijeg nedostatka žene stare pre vremena: Nadoknadite ih prirodnim putem!

foto: Profimedia

Evo najefikasnijih načina da normalizujete odnos kiselina i baza u telu i ostanete zdravi:

 

1. Izbegavajte prerađenu hranu - pice, pomfrit, keks i krekeri su puni "praznih" kalorija, natrijuma i ugljenih hidrata bez vlakana što može da poveća kiselost. To dovodi do stvaranja akni, problema sa zubima, gojaznošću i depresijom.

 

2. Jedite više voća i povrća - skoro sve dijete preporučuju uzimanje svežeg povrća i voća. Ovo može da poboljša ravnotežu elektrolita, zdravlje kostiju i ublaži hronična stanja kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti.

 

3. Pijite vodu - birajte alkalnu vodu sa pH od 9 do 11. Destilovana voda je savršena opcija

 

4. Smanjite potrošnju natrijuma - pokazalo se da razmera kalijuma i natrijuma igra bitnu ulogu u kiselinsko-baznoj ravnoteži vašeg tela. Dakle, smanjenje unosa soli može da vam pomogne da ostanete zdravi dugi niz godina.

 

5. Ograničite unos proteina životinjskog porekla - neka istraživanja pokazuju da previše životinjskih proteina, koji se nalaze u mesu, živini, jajima i mlečnim proizvodima, mogu da promene pH i pogoršaju hronične bolesti. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se razjasnilo ovo otkriće.

 

6. Smanjite napitke sa visokim nivoom kiselinom - uglavnom se radi o sokovima, pivu i gotovim pićima sa kakaom koji mogu da učine vaš urin kiselijim i izazovu formiranje kamena u bubregu.

 

7. Birajte neutralnu ili alkalnu hranu - ako se brinete da imate prekomernu kiselinu u telu, dodajte soju, nezaslađen jogurt, pasulj, avokado, orašaste plodove i masline u svoju ishranu.

 

Stil.kurir.rs

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...