Domaće su najbolji izbor

U moru egzotičnog voća zaboravili smo najosnovnije i najbolje: Šta sve leči jabuka!

Najobičnija voćka sa stotinu blagodeti

Fitnes & Nutricija
Autor:
U moru egzotičnog voća zaboravili smo najosnovnije i najbolje: Šta sve leči jabuka!
Foto: Profimedia

Jabuka nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Nutritivni sastav jabuke na 100 grama:

- Kalorija 52

- Ukupno masti 0,2 g

- Zasićene masti 0.1 g

- Holesterol 0 mg

- Natrijum 1 mg

- Ugljeni hidrati 13.8 g

- Dijetetska vlakna 2.4 g

- Šećeri 10.4 g

- Proteini 0.3 g

- Kalcijum 6 mg

- Kalijum 107 mg

Ostali sastojci: belančevine (u manjem obimu), biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B, vitamin C, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, karotin, magnezijum, minerale, natrijum, oligo elementi, organske kiseline, pektin, proteini, sumpor, fluor, flavonoidi, fosfor, hlor, celuloza, šećer (fruktoza i glukoza).

Jabuka kao lek

Jabuke su vrlo su važne za negu i zdravlje zuba, zato ih je najbolje jesti sirove i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke zubi čiste voćnim sokom iz jabuke, a i cela usna šupljina. Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od dijareje, gastritisa i ulkusa. Međutim, pečene ili kuvane jabuke su lek za ove tegobe.

8 supermoći pistaća: Samo oni mogu da izleče ove bolesti!

foto: Profimedia

Zbog sadržaja pektina jabuke su dobre u eleminicaji viška holesterola i izlučivanja štetnih materija iz organizma, pa je dobro da ih konzumiraju osobe koje pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i za lečenje anemije. Protiv anemije svako jutro na gladan stomak pojesti jednu izrendanu jabuku prelivenu sokom od limuna, kašikom meda i kašičicom soka od drenjina ili bokvice.

Jabuka može da pomogne kod dijabetesa tipa 2, visokog holesterola, astme, zatvora, groznice, lošeg varenja, suvog kašlja, kardiovaskularne bolesti, čira, gušavosti, dijareje, ateroskleroze i reumatoidnog artritisa. Jača tanko i debelo crevo, jetru, organe za varenje, kardiovaskulani sistem i krvne sudove.

Jabuka može da pomogne u lečenju nekih bolesti i tegoba, a to su: avitaminoza, alergije, angina pektoris, arteroskleroza, bolesti želuca, bolesti zuba, grla i ždrela, bronhitis, prehlade i grip, visok krvni pritisak, gojaznost, gubitak koncentracije, zatvor, infektivna oboljenja, infarkt, jačanje imuniteta, kašalj, mamurluk, nadutost, nervoza, osteoporoza, otežano mokrenje, povišeni nivo holesterola.

Odlična je i kod problema sa varenje, želucem, nervima, krvnim sudovima i cirkulacijom, protiv štetnih efekata UV zračenja, kod razdražljivosti, sinusitisa, za smanjenje umora, stabilizovanje crevne flore...

Zanimljivosti o jabuci

Jabuka je poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i kako pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Dve-tri čaše jabukovog soka na dan znatno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijoj dobi, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Masačusetsu.

Šta sve leči sok od 1 cvekle, 1 šargarepe i 1 jabuke: Sveto trojstvo za zdravo telo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanasa u tom voću. Naravno, isti zaštitni učinak ima i konzumiranje svežih jabuka, a da bi zaista bile korisne pri očuvanju pamćenja, treba pojesti dve do četiri jabuke dnevno.

Da li ste znali?

Stara poslovica "Jedna trula jabuka pokvari čitavo bure jabuka", nije daleko od istine. Jabuke pripadaju grupi voća (u koju između ostalog spadaju i kajsije, avokado, banane, borovnice, dinje i breskve) koje proizvodi etilen-gas, koji pospešuje zrenje.

Zato povećan nivo etilena koji oslobađa jedna trula jabuka u kesi može značajno da ubrza proces truljenja ostalih jabuka. Voće koje proizvodi etilen može da podstakne i dozrevanje drugog voća i povrća. Ali, ono može da ima i neželjene efekte.

Recimo, ukoliko činiju sa zrelim jabukama i bananama stavite pored svežeg cveća, ono će brzo uvenuti. Takođe, ukoliko primetite da vam je krompir brzo proklijao, moguće da je stajao pored jabuka.

Mnogo više od običnog začina: Štiti vas od raka, reume i prepun je vitamina C! Peršun će od sad biti vaša nova omiljena namirnica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs