Jedan od najvažnijih

Neophodan za zdravlje, melem za kožu, čuvar mladosti: Sve što morate da znate o vitaminu E!

S razlogom ga zovu izvorom mladosti i zdravlja

Lepi & Zdravi
15:00h Autor:
Foto: Shutterstock

Naš organizam stvara antioksidante koji su u stalnoj borbi protiv slobodnih radikala. Kada se stvori neravnoteža između njih, dolazi do oksidativnog stresa, tačnije dolazi do potenciranja stvaranja slobodnih radikala u organizmu, piše Kodren.com.

 

Ključni antioksidansi su vitamin C, vitamin E, betakaroten (vitamin A) i selen. Osim njih, još su tu likopen, lutein, cink i koenzin Q.

 

Danas ćemo pričati o jednom od ovih najvažnijih. Reč je o vitaminu E koga mnogi nazivaju i "eliksirom mladosti".

 

Vitamin E ima izuzetno jaku antioksidativnu moć. Glavni povod je njegovo delovanje na lipidne membrane ćelija. Vitamin E je zadužen za zaštitu LDL-a (lipoprotein male gustine) od oksidacije.

 

Ovaj vitamin možete da unesete kroz širok spektar namirnica. Nalazi se u biljnim uljima (suncokretovo, palmino, maslinovo), koštunjavom voću, ali i u mangu i papaji. Puno ga ima u uljima od kukuruznih i pšeničnih klica, u bademima, kikirikiju, a jaja i mleko se podrazumevaju kao odlični resursi ovog vitamina.

 

Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Vitamin E zajedno sa selenom sprečava oksidaciju masnih kiselina.

 

Iako sam vitamin E nije naročito toksičan, savetuje se da se ne preteruje sa njegovim unosom, jer može doći i do negativnih reakcija. Dnevna doza prirodnog E vitamina, odnosno onoga koji se unosi putem ishrane je 15 miligrama.


Pošto se smatra jednim od najboljih prirodnih antioksidanata, vitamin E važi kao odlično sredstvo za negu lica i kože, ali i za negu kose, posebno u slučajevima kada je ona oštećena i sklona krzanju. Pored toga što pomaže zaštiti kože od negativnog UV zračenja, unos vitamina E obezbeđuje i zaštitu kompletnog organizma.

 

Odlično utiče protiv starenja kože, jer pošto koža prirodno stari, tada se smanjuje proizvodnja kolagena, što dovodi do smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože. Redovnom upotrebom vitamina E koža se može znatno pomladiti - smanjiće se bore, koža će biti mekša i zategnutija.

 

6 puta nominovana za Nobela: Doktorka u detalje otkrila uzrok teških bolesti i način zaštite!

foto: Profimedia

Čest problem sa kožom su pigmentacijske fleke (po telu ili licu). Uzroci za njihov nastanak su različiti od uticaja slobodnih radikala, problema sa jetrom do prouzrokovanja ubrzanog starenja zbog nekog drugog razloga. Ipak, ako ulje - vitamin E stavite na fleku na vašoj koži, tada ćete poboljšati regeneraciju kože i na taj način će krenuti fleka da bledi. Ista je stvar i sa opekotinama koje su vam nastale od sunca jer identično utiče na epiderm.

 

Takođe, možete ga koristiti i za oporavak ožiljaka na koži. Ulje vitamin E je odličan univerzalni čistač (tonik) za lice koji je namenjen za sve tipove kože, a takođe će vam poslužiti kao odličan tretman za bore oko očiju. Naime, i pored toga što će vam koristiti za negu kože oko očiju i za ublažavanje njenih sitnih bora, on će vam poslužiti i kao odličan skidač šminke. Dakle, pored zdravstvene nege kože, on je odličan i u praktičnom segmentu.

 

Leči kožna oboljenja kao sto su psorijaza, ekscemi, herpes, čak i ispucala usta ili kožice oko noktiju. Dovoljno je da ga mažete dva puta dnevno ako imate ova kožna obolenja. Odličan je protivnik i strijama. Istraživanja su pokazala da se redovnim mazanjem vitamina E strije povlače, odnosno blede.

 

I na kraju, ne morate da se plašite deficita ovog vitaimina i potencijalnih poremećaja u organizmu, jer nedostatak vitamin E se veoma retko javlja - lako održava se ishranom.

 

Od sada krompir jedite samo ovako: 7 bolesti manje, savršen metabolizam!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...