Pšenične mekinje: Zašto je dobro da se nađu u našoj ishrani i kako ih spremiti?

Ukoliko razmišljate o zdravom doručku ili užini, neka se na vašem meniju nađu pšenične mekinje

Medicina
14:36h Autor:
Pšenične mekinje: Zašto je dobro da se nađu u našoj ishrani i kako ih spremiti?
Foto: Shutterstock

Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Lekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (gvožđe, fosfor, magnezijum ) i vitaminima. Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva.

Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje:

- Normalizuju rad i zdravlje creva

- Blagotvorne su za želudac i probavu

- Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam

- Smanjuju nivo šećera i holesterola u krvi

- Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline

- Pružaju duži osećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje telesne težine

foto: Shutterstock

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom, voćnim sokovima...

Brojna istraživanja su potvrdila važnost celih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od celih zrna žitarica, imaju manju telesnu težinu od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice.

Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama. Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju kamenja u žuči, jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju stvaranju kamenja), povećava osetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs