Ovaj biljni dodatak uzrokuje rak jetre: Nauka dokazala!

Problem je u jednom sastojku koji se nalazi u mnoštvu biljnih dodataka ishrani

Medicina
13:17h Autor:
Ovaj biljni dodatak uzrokuje rak jetre: Nauka dokazala!
Foto: Shutterstock

Svaki lek može da bude i otrov, izreka je koja se pokazala tačnom i ovoga puta.

Naime, naučnici su otkrili kako biljni dodaci ishrani koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu da budu opasni, već mogu i da izazovu rak, piše IFL Science.

Oni su otkrili da su biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezni sa karcinomom jetre iz uzoraka prikupljenih u bolnicama širom sveta.

AA kiselina se najčešće nalazi u grupama biljaka koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zaceljivanja. Studija objavljena u časopisu Science Translation Medicine, otkrila je kako je čak 78 odsto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima mutaciju povezanu s izloženosti AA kiselini.

foto: Shutterstock

Stručni tim pregledao je 98 odsto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi sa cirozom. U Kini je pronađeno oko 47 odsto uzoraka s "potpisima" AA mutacije, u Koreji oko 13 odsto, dok vrednosti za SAD i Evropu iznose oko 4,8 odsto.

Manja učestalost slučajeva veze između karcinoma i AA kiselina iz biljnih dodataka u zapadnom svetu objašnjava se time što se u tim delovima sveta manje koriste biljni suplementi sa tim sastavom.

Naučnici sada apeluju na strožiju kontrolu biljnih lekova, provere sastava suplemenata pre kupovine i stavljanja oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka. Ali, kako je tržište alternativnih lekova u državama često neregulisano, čini se da je tako nešto nemoguće očekivati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs