Plavuše će se oduševiti

Prirodna nega kose nakon blajhanja: Neka vaša svetla kosa bude zdrava i ima visok sjaj!

Budite pažljivi sa svojom kosom, jer je i ona deo vas.

Nega
Autor:
Prirodna nega kose nakon blajhanja: Neka vaša svetla kosa bude zdrava i ima visok sjaj!
Foto: Shutterstock

Verujemo da je svaka žena bar jednom pomislila na to kako bi izgledala sa drugom bojom kose. A ukoliko je boja koju u tom trenutku ima suviše tamna, zna se da je blajhanje neminovno kako bi se došlo do svetlijih tonova.

Ne pribegavaju sve žene ovom vidu tretiranja kose i ipak odlučuju da ostanu pri staroj boji. Pak, one koje se odluče na taj korak dobro znaju koliku su cenu platile.

Prelazak, na primer, iz crne u plavu boju nije jednostavan, niti brz proces. Zahteva strpljenje, dobrog frizera, ali i dodatnu negu kod kuće radi oporavka kose. Takođe, ukoliko ste skloni praćenju novih trendova, moguće je da ste isprobali tehniku balayage ili ombre, a to isto tako oštećuje kosu. Stoga, predstavljamo vam prirodne načine kako da brinete o svojoj kosi nakon hemijskog tretiranja.

1. Perite kosu ređe

Blajhanje isušuje kosu i uklanja prirodna ulja sa vaše glave. Isto tako, ukoliko nakon toga budete prali suviše često kosu, moguće je da će postati još suvlja i krhkija, stoga, gledajte da između dva pranja prođe bar tri do četiri dana kako bi se prirodna ulja na glavi obnovila.

Da vam kosa raste kao iz vode: Samo jedno zrno ove namirnice učiniće čuda!

foto: Profimedia

2. Šišajte se redovno

Moraćete da posećujete frizerski salon češće kako biste kratili ispucale krajeve. Nakon blajhanja, krajevi češće pucaju i šire se duž dlake. Da biste to sprečili, potrebno je da ih skratite i tako pružite mogućnost kosi da brže raste.

3. Koristite ulja za kosu

Dobra ulja će napraviti znatnu razliku u izgledu i zdravlju vaše kose nakon posvetljivanja iste. Neka ulja mogu biti nešto skuplja, a ukoliko ih ne možete priuštiti, možete napraviti i kombinaciju nekoliko ulja kod kuće, kao što su kokosovo, maslinovo, ricinusovo i čičkovo ulje. Naravno, ne morate preterivati kolličnski, bitno je samo da budete redovni u njegovom nanošenju. Možete naneti nekoliko kapi nakon pranja ili sušenja kose tek tako da se kosa ne zamasti, a da ulje oporavlja kosu i nakon njenog sušenja, a postoji i opcija koja je možda duža, ali izuzetno efikasna. Vikendom, ili u doba kada imate najviše vremena za sebe, utrljajte u suvu kosu, celom dužinom, posebno obraćajući pažnju na krajeve i druge suve delove. Nakon pola sata, sat (idealno bi bilo i duže), operite kosu i osušite je.

Pored ovih jednostavnih, a efikasnih saveta, možete i isprobati neke od recepata za maske i "lekove" za oporavak kose.

Maska za kosu od banane

Zrele banane imaju odlična svojstva za oporavak kose. Mogu se koristiti kao baza za brojne maske. Možete napraviti pire od banane i naneti ga na kosu tako što ćete rukama duboko masirati skalp. Ostavite na glavi to 45 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Još jedan od načina jeste da isečete bananu na komadiće i stavite ih u činiju. Dodajte dve supene kašike kokosovog mleka, jednu supenu kašiku kokosovog ulja i dve supene kašike meda. Pomešajte sve u blenderu, a zatim napravite pastu bez grudvica. Nanesite ovu smesu na vlažnu kosu i masirajte kroz kosu, a zatim nanesite plastičnu kapu. Ostavite tako bar pola sata, a zatim isperite kosu hladnom vodom i blagim šamponom.

Hrana zbog koje kosa može drastično da opadne: Lekari upozoravaju!

foto: Shutterstock

Oporavak uz crni čaj

Čaj je jedan od prvih na listi kućnih "lekova" za oštećenu kosu. Postoje brojni načini na koje možete oporaviti zdravlje kose, a čaj se može koristiti kako eksterno, tako i interno. Dakle, možete ga piti, gde ćete njegove benefite videti ne samo po kosu, već po čitav organizam, a možete ga i naneti samo na kosu, gde će efekti biti brži i vidljiviji.

Pripremite šolju čaja i sačekajte 10 minuta kako bi voda pokupila sve bitne elemente iz kesice. Dozvolite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sipajte je na kosu i koristite prste kako biste nežno izmasirali skalp. Neka odstoji bar pola sata. Isperite vodom i ponovite postupak barem dva puta nedeljno za najbolje rezultate. Crni čaj je bogat antioksidansima koji oporavljaju hemijski tretiranu kosu i štite je od oštećenja izazvanih suncem i vetrom. Još neki od čajeva koji vam mogu pomoći u oporavku su čaj od kamilice, čaj od peperminta i ruzmarina.

Budite pažljivi sa svojom kosom, jer je i ona deo vas, a mi se nadamo da ćete neke od ovih saveta uvrstiti u svakodnevnu negu, bilo da hemijski tretirate svoju kosu ili ne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs