Neverovatno

Hrana zbog koje kosa može drastično da opadne: Lekari upozoravaju!

Nakon dva bizarna slučaja, francuski doktori otkrili su pravi uzrok

Fitnes & Nutricija
14:46h Autor:
Hrana zbog koje kosa može drastično da opadne: Lekari upozoravaju!
Foto: Shutterstock

Posledice trovanja hranom mogu da budu strašne, a najčešći simptomi su mučnina i bol u stomaku. Međutim, niko ne bi pomislio da bi zbog toga mogla da opada kosa!

Nedavno su zabeležena dva slučaja u kojima su žene izgubile kosu nakon što su jele bundevu! Francuski lekari upozoravaju na ovaj fenomen i sugerišu da se namirnice iz porodice tikava jedu s oprezom. To su dinja, bundeva, tikvica i krastavac.

Kisela supa od bundeve

U prvom slučaju je žena najpre imala probavne tegobe uključujući mučninu, povraćanje i proliv samo nekoliko sati nakon što je pojela tanjir kisele supe od bundeve. I ostali članovi porodice iskusili su identične probleme. Ali ona je bila jedina kojoj je zbog toga opala kosa i dlačice na intimnom području. To se dogodilo otprilike nedelju dana nakon prvih simptoma trovanja.

Osim što je izgubila pramenove kose, ostatak je zahvatilo stanje pod nazivom trichorrhexis nodosa, zbog čega kosa postaje tanja i sklona pucanju. Dva meseca kasnije, ženi je izraslo dva centimetra kose na područjima pogođenim alopecijom.

Vodeni kefir: 10 puta bolji od mlečnog, menja probiotik, laksativ, i gomilu tableta! (RECEPT)

foto: Profimedia

Nesrećne tikvice

Žena iz drugog slučaja prvo je iskusila serije povraćanja već sat vremena nakon što je pojela obrok koji je uključivao tikvice. Bila je jedina za stolom koja se otrovala jer ostali nisu želeli da probaju jelo zbog kiselog ukusa. Tri nedelje kasnije, žena je izgubila kosu, dlačice ispod pazuha i na području genitalija. Za šest meseci joj je kosa porasla šest centimetara na predelima pogođenim alopecijom i trichorrhexis nodosom.

Toksin u ovim namirnicama

Dermatolog Felipe Azuli rekao je za Independent da je glavni krivac za to prisutnost toksina kukurbitacina u bundevi i tikvicama. On im daje taj kiselkast ukus i obično je odgovoran za trovanje hranom i opadanje kose.

Povrće iz porodice tikava često se uzgaja tako da ima niže nivoe kukurbitacina, zbog čega ima slađi ukus.

Priznati britanski hirurg: Ovako se trajno leči loše varenje, zatvor i tvrda stolica, bez hemije i lekova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs