Da li ste znali?

Ljuta hrana produžava život, popravlja varenje i cirkulaciju: Ima i 2 šokantne posledice!

Nećete verovati šta radi sa vašim mozgom

Medicina
Autor:
Ljuta hrana produžava život, popravlja varenje i cirkulaciju: Ima i 2 šokantne posledice!
Foto: Shutterstock

Sigurno ste barem jednom u životu probaliljutu hranu i imali onaj osećaj da vam usta bukvalno gore.

Iako je konzumiranje ljutih namirnica ponekad bolno iskustvo, ljudi širom sveta i dalje svakodnevno uživaju u njoj.

Efekti koje ljuti sos, papričice, ren, biber i ostale ljute namirnice imaju na ljudsko telo kreću se od jako dobrih do vrlo nezgodnih, a u nastavku saznajte koje su sve posledice konzumacije ovog ponekad neshvatljivog začina.

Stimuliše receptore za bol na jeziku Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog sosa, vaša usta veruju da je sos vruć jer se povezuje s čulnim receptorima na vašem jeziku. Isti receptori javljaju vašem mozgu kada, doslovno, gorite!

Zbunjuje mozak Budući da ovaj receptor na jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog sosa vaš mozak veruje da je temperatura mnogo viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osećaj.

Podiže telesnu temperaturu Ljuti umak podiže vašu tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara) a nije retko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!

foto: Shutterstock

Povećava dotok krvi u vaš želudac Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo da pronađemo i na zidovima želuca, zbog čega konzumacijom ljute hrane možete da osetite grčeve, a ponekad i nagon za odlazak u toalet. Ali, ne brinite, sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano lučenje sluzi Peckanje koje osećate u nosu i na svojoj koži povećavakoličinu pljuvačke koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete je češće gutati. Međutim, ako želite sa se "ohladite", led nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi, već preferira ulja i masti, zbog toga su mleko i kisela pavlaka jako efektni u smanjivanju osećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi Ljuta hrana deluje kao stimulans - povećava dotok krvi u želudac, ubrzava rad srca i generalno daje energiju telu.

Produžava život Iako osećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta, neke studije su pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve do sad navedeno) dovode do produžavanja životnog veka među ljubiteljima ljute hrane, barem kod onih koji je konzumiraju 4 puta nedeljno.

Grejpfrut: Čuva srce i kosti od propadanja, podmlađuje kožu, diže imunitet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs