obavezno pročitajte

Psorijazni artritis: Bolest imunog sistema koju možete da držite pod kontrolom!

Ljudi uglavnom znaju šta je psorijaza i oni koji imaju tu nesreću da od nje obole znaju kakve probleme izaziva i kako izgleda

Saveti stručnjaka
09:18h Autor:
Psorijazni artritis: Bolest imunog sistema koju možete da držite pod kontrolom!
Foto: Shutterstock

U osnovi, bolest se karakteriše crvenim suvim pečatima sa sivim ostrvima suve kože koji se mogu javiti bilo gde na koži. Ti pečati, međutim, mogu zahvatiti i deo oko zgloba ali i prodrti duboko u tkivo ispod kože, čime se proširuju na zglobove i tada nastaje vrsta artritisa psorijazni ili psorijatični artritis.

Kao i za psorijazu, za psorijazni artritis, na žalost, nema leka, ali ako se bolest ne drži pod kontrolom može uticati na smanjenje pokretljivosti zglobova, a onda i proširivati na oči, gde se javljaju česti konjuktivitisi i suzenje očiju, a onda se bolest može preneti i na kardiovaskularni sistem. Doduše, bolest ima svoje faze smirivanja i buktanja, ali bez nekog jasnog uzročnika, pa je teško kontrolisati njeno javljanje.

Mada se psorijazni artritis može javiti na bilo kom zglobu, najčešće zahvata zglob lakta, a vrlo često pacijenti se žale na promene na zglobovima prstiju. Može se, takođe, javiti kao paralelni simptom, ali može zahvatiti i samo jednu stranu.

Prvi simptomi su kao i kod mnogih drugih oboljenja zglobova, zbog čega se vrlo često pogrešno dijagnostikuje. Prvo se javlja oticanje i bolovi u zglobovima, ponekad otiče i cela šaka ili se javlja neobičan bol u leđima. Najlakše je dijagnostikovati oboljenje kod osoba koje već imaju psorijazu i u tom slučaju lekar će unapred pripremiti pacijenta na ovu mogućnost. Nekada, međutim, psorijazni artritis se javlja i pre simptoma psorijaze.

Kao i sama psorijaza, psorijazni artritis je bolest imunog sistema, ali ovoga puta napada ćelije potkožnog tkiva koje obavija zglob. Uzroci su osim naslednog faktora i određeni stil života i stres. Najčešće se javlja kod osoba između 30-50 godina. Nekada deluju obični lekovi protiv upala i bolova u zglobovima, ali inače se kod psorijaze i artritisa savetuje specijalni dijetetski tretman, koji dokazano daje pozitivne efekte.

Ishrana kod psorijaznog artritisa

Kada se započne ishrana preporučena za ovu bolest, lekar savetuje pacijentu da prvo smanji kilažu, jer masno tkivo pojačava upale.

Kao i kod običnog artritisa, treba izbegavati sve ono što pojačava upale – crveno meso, prerađeni šećer, brza hrana, paradajz, plavi patlidžan i krompir. Umesto toga uzimati losos, spanać, kelj i borovnice koji su dokazano prirodni lek kod upala zglobova.

Neki doktori preporučuju paleo dijetu koja podrazumeva izbegavanje prerađene hrane, pasulja, kiselog mleka. Paleo dijeta zapravo se bazira na ishrani pećinskog čoveka, tako da izuzima sve što je prerađeno ili uzgojeno na moderan način.

Drugi kažu da mediteranska dijeta daje dobre rezultate jer bogata omega 3 kiselinama. To podrazumeva jesti ribu i bareno povrće, a hranu spremati na maslinovom ulju (naš pravoslavni post je najbliži mediteranskoj dijeti).

Smanjiti gluten, jer je dokazano da pojačava simptome bolesti. Iako je teško našom ishranom potpuno izbaciti gluten iz ishrane, dovoljno je svesti ga na najmanju meru.

Prirodno lečenje psorijaznog artritisa

Pored ishrane, lekari preporučuju i niz prirodnih rešenja koji dokazano, ako već ne mogu izlečiti bolest, smanjuju njegove simptome i ublažavaju bolove i otoke. Neki od njih su:

Iako možda deluje kontraproduktivno, kod ovog oboljenja treba vežbati jer tako se održava pokretljivost zglobova. U te svrhe preporučuje se joga, plivanje i tai či, odnosno, vežbe koje povećavaju pokretljivost zglobova ali bez preteranog pritiska i opterećenja po organizam.

Pacijenti su prijavili lekarima da im prijaju masaža, akunpuktura, akupresura, pa im se treba posvetiti.

Kod bolova takođe može pomoći naizmenično smenjivanje hladne i tople obloge na zglob. To znači da i bukvalno treba stavljati što topliju, vrelu oblogu a onda led. Naravno, samo ukoliko pacijentu prija.

Kod nekih pacijenata takođe pomaže blago zagrevanje zgloba. Može se postići termoforom ili električnim ćebetom. Ne pregrevati zglob, već samo blago zagrejati.

Drugima, pak, je prijalo blago hlađenje ledom. Probati ono što pacijentu odgovara.

Prirodni lekovi koji se mogu uvesti u ishranu suljuta papričica, so iz Mrtvog mora, ovas, grožđe i kurkuma.

Na kožu se takođe mogu nanositi prirodni preparati poput aloa vere, jabukovog sirćeta i ulja čajnog drveta. Svi oni pojačavaju krvotok i tako pospešuju prokrvljenost zglobova, što opet dovodi do smanjenja bola i otoka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs