Obratite pažnju

Upala pljuvačnih žlezda: 5 najčešćih uzroka, jedan od njih je i tumor!

Medicina
Autor:
Upala pljuvačnih žlezda: 5 najčešćih uzroka, jedan od njih je i tumor!
Foto: Shutterstock

Pljuvačne žlezde nalaze se iza ugla donje vilice ispred ušiju, pa su problemi sa njima dosta česti.

Ove žlezde proizvode pljuvačku, koja se u malim količinama trajno izlučuje u usnu šupljinu i time joj osigurava vlažnost. Ovo je jako važno kada jedemo, jer omekšava hranu i olakšava probavu. Postoje tri para velikih pljuvačnih žlezda i puno malih, koje su povezane sa sluzokožom usne šupljine.

Važnost pravilnog lučenja pljuvačke

Postoje tri velike pljuvačne žlezde - leva i desna parotidna, leva i desna submandibularna i leva i desna sublingvalna žlezda.

Parotidna se nalazi ispod i ispred ušne školjke, a služi da odvodi pljuvačku u usta s unutrašnje strane obraza, tačnije nasuprot gornjih zuba. Submandibularna se nalazi ispod dna usne šupljine i tamo izlučuje pljuvačku. Sublingvalna se nalazi ispod jezika i "radi" kroz odvodne kanale koji se nalaze na dnu usne šupljine.

Ako je dotok pljuvačke u usnu šupljinu nedovoljan, usta postaju suva. Pljuvačka služi kako bi omogućila prirodnu zaštitu zuba protiv kvarenja, što znači da manje pljuvačke može da dovede do povećanog kvarenja zuba.

Suva usta mogu da uzrokuju i smanjeno ispijanje tečnosti, disanje na usta, uzimanje nekih lekova ili bolesti koje pogađaju pljuvačne žlezde. Poremećaji u radu žlezda nisu retki, a mogu dovesti do opstrukcije pljuvačke, upale pljuvačnih žlezda, infekcija i tumora.

Posle ovoga, organizam sam počinje da uništava bolesti: Zapišite i čuvajte ovaj recept!

foto: Shutterstock

1. Bakterijska infekcija

Upala nastaje prilikom oslabljene drenaže pljuvačke koja može da nastane zbog stvaranja kamenaca, suženja izvodnih kanala i kod dehidracije organizma kod starijih osoba. Usled opstrukcije nastaje množenje bakterija kojima je ovo idealno tlo za razmnožavanje i izazivanje upale. Može se pojaviti i komplikacija stvaranja gnojne upale pljuvačne žlezde. Blokada kanala koja se pogorša upravo pre obroka ili pri konzumiranju kisele hrane će dodatno blokirati kanale. Kiseli ukus hrane podstiče dotok pljuvačke, a ako je kanal zatvoren, ona nema kuda da otekne. U slučaju bakterijske infekcije, pljuvačna žlezda će biti otečena, bolna, smanjiće se lučenje pljuvačke, a umesto bistre pljuvačke će iz izvodnog kanala izlaziti gnojni sadržaj. Bakterijske infekcije se leče antibioticima, a ako dođe do ponavljanja, može biti potreban i hirurški zahvat.

2. Autoimune bolesti

Povećanje ovih žlezda može biti i posledica neke autoimune bolesti. Primer za to je Sjogrenov sindrom, u sklopu kojeg osobe imaju problema sa suvoćom sluzokože usta i oka. Primer za nastajanje upale pljuvačne žlezde može biti i sistemska bolest, poput reumatoidnog artritisa ili dijabetesa. Ove promene nastaju usled oštećenja tkiva, pa je moguće da će tako zahvatiti i pljuvačne žlezde. To će postupno dovesti do njihovog propadanja. Bolest će sporo napredovati, a simptomi će biti relativno izraženi, jer su u pitanju oštećenja na mikroskopskom nivou. Autoimune bolesti moguće je olakšati i usporiti im tok, ali nije moguće potpuno ih izlečiti.

3. Virusne infekcije

Virusne infekcije kao što su mumps ili zauške redak su uzrok upale pljuvačnih žlezda zbog vakcinacije. Ovakve infekcije uglavnom se događaju kod osoba slabijeg imuniteta kao posledica korišćenja lekova ili neke druge bolesti koja slabi imunitet. U slučaju virusne upale, žlezde će biti otečene i bolne, a sekrecija pljuvačke smanjena. Terapija pri ovakvoj upali je simptomatska, a lečenje traje nekoliko nedelja i uključuje ojačavanje imuniteta.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs