Način života koji pre svega podrazumeva dugotrajno sedenje i brzu hranu siromašnu vlaknima, često izaziva poteškoće s probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa zatvorom.
Nakon praznika bogatih masnom i slatkom hranom, i u zimskim mesecima kada nam je hladnoća dodatni razlog za odlaganje vežbanja, svaka pomoć u podsticanju zdrave i uredne stolice je dobrodošla.
Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovoga puta predstavljamo odličnog saveznika creva - psilijum ljuspice. One se u crevima ponašaju poput metle, čisteći sve štetne materije iz debelog creva.
Polisaharidne sluzi kojima obiluje za sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.
Psilijum su ljuspice dobijene iz ovojnice semena biljke plantago, poznatije pod imenom indijska bokvica. Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekat "podmazivanja" zidova creva.
Kad krompir proklija ili omekša, ne bacajte ga nipošto: Uradite ovo i biće savršeno ukusan!
Dijetetska vlakna u indijskoj bokvici pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog creva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku creva.
Kako je najbolje koristiti psilijum ljuspice?
Jednu do tri kašičice psilijum ljuspica razmutite u vodi, jogurtu ili soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se da popijete i dodatnu čašu vode i pojačate unos tečnosti tokom dana.
Korišćenje ovog prirodnog leka nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru i ne remeti probavu i rad creva. Može se uzimati i duže vreme bez neželjenih nuspojava.
Vrlo je delotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih za probavu, a pomaže i pri regulaciji povišenog holesterola.
Svi je samo hvale koliko je dobra: Štetne posledice ispijanja vode sa limunom!