Zdravi tokom cele godine

Liker od mušmula: Piće koje čisti jetru, snižava holesterol i reguliše probavu! (RECEPT)

U vreme kada se priroda polako sprema za zimski san, jedno voće tek ulazi u svoju sezonu. To su - mušmule. Upravo je sada pravo vreme za berbu ovog zanemarenog i izuzetno lekovitog voća

Fitnes & Nutricija
Autor:
Liker od mušmula: Piće koje čisti jetru, snižava holesterol i reguliše probavu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet pa nas tako štite od sezonskih virusa. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Jednako korisne biće i ako ste naduveni ili osećate bolove u stomaku.

Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Kako biste u njihovim blagodetima uživali tokom cele godine, napravite liker od mušmula čiji recept možete pročitati u nastavku.

Nepravedno zapostavljena voćka je prirodni lek: Evo zašto treba da jedete mušmule!

foto: Shutterstock

Sastojci:

- 600 g zrelih mušmula - 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice) - 250 g šećera

Priprema:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.

Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i uliti u flaše.

Savet:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".

Voće večne mladosti i zdravlja: Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs