Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet pa nas tako štite od sezonskih virusa. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.
Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Jednako korisne biće i ako ste naduveni ili osećate bolove u stomaku.
Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.
Kako biste u njihovim blagodetima uživali tokom cele godine, napravite liker od mušmula čiji recept možete pročitati u nastavku.
Nepravedno zapostavljena voćka je prirodni lek: Evo zašto treba da jedete mušmule!
Sastojci:
- 600 g zrelih mušmula - 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice) - 250 g šećera
Priprema:
Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.
Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i uliti u flaše.
Savet:
Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".
Voće večne mladosti i zdravlja: Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane!