Bogatstvo vitamina

Voće večne mladosti i zdravlja: Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane!

Neki nutricionisti smatraju kivi "supervoćem", jer poseduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog efekta na organizam

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Jang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og veka preneli na Novi Zeland, a zatim se proširio celim svetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici s tog ostrva.

Kivi zovu i biljkom večne mladosti i zdravlja, jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih materija koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama vitamina C, 174 miligrama vitamina A, a sadrži i velike količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i drugih minerala.

Nepravedno zapostavljena voćka je prirodni lek: Evo zašto treba da jedete mušmule!

foto: Shutterstock

Neki nutricionisti smatraju kivi "supervoćem", jer poseduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog efekta na organizam.

Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Takođe, kivi snižava holesterol, neutralizuje slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.

Preporučuje se da kivi konzumirate svakodnevno, ali ne više od dva komada, jer u protivnom može izazvati alergije.

Moćni prirodni lek koji uništava bakterije: Evo kako se pravilno jede beli luk!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...