Većina ljudi povremeno se susretne s probavnim simptomima kao što su želučani problemi, gasovi, žgaravica, mučnina, dijareja ili zatvor.
Međutim, kada problemi postanu učestali, mogu uzrokovati velike poremećaje u životu. Srećom, nekad su dovoljne promene u ishrani i načinu života koje mogu pozitivno da utiču na zdravlje vaših creva.
Kada je u pitanju ishrana, uvek se savetuje konzumiranje hrane bogate vlaknima i zdravim mastima. Probleme s probavom uzrokuje i nedovoljan unos tečnosti, zbog čega je bitno piti i dovoljnu količinu vode.
U borbi s problemima s probavom pomaže i smanjivanje stresa, kao i to da svesno jedete polako, a dok jedete, ne gledate TV i ne koristite telefon i da ste fokusirani na hranu na vašem tanjiru.
Veliku ulogu, naravno, ima i fizička aktivnost koja poboljšava probavu i smanjuje simptome konstipacije. Pomaže i izbacivanje loših navika kao što su cigarete, alkohol i kasno prejedanje.
Pozitivan doprinos imaju i probiotici. Radi se o korisnim, dobrim bakterijama koje, ako se uzimaju kao dodatak ishrani, imaju pozitivan efekat na probavni sistem.
Ove zdrave bakterije pomažu probavi tako da učestvuju u razgradnji neprobavljivih vlakana koja inače uzrokuju gasove i nadutost.
Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu kod nadutosti, gasova i bola kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog creva. Takođe, ublažavaju simptome zatvora i dijareje. Probiotici se, između ostalog, nalaze u fermentisanim namirnicama među kojima su i sledeće tri kojima ćemo se detaljnije pozabaviti - kefir, jogurt i acidofilno mleko.
Ne kombinujte ove namirnice ni pod tačkom razno: Zbog ovih grešaka vam strada probava!
1. Jogurt
Jogurt je jedan od najboljih, ali i najpoznatijih izvora probiotika, dobrih bakterija koje mogu poboljšati vaše zdravlje.
Proizvodi se fermentisanjem mleka u koje se dodaju "dobre bakterije", a jedenje jogurta povezuje se s mnogim zdravstvenim blagodetima. Između ostalog, jogurt može da smanji rizik od srčanih bolesti i osteoporoze, a pomaže i u kontroli telesne težine.
Jogurt može da se pravi od raznih vrsta mleka, a običan jogurt bez dodatnih boja je bela, gusta tečnost "oštrog" okusa. Treba imati na umu da velik broj kupovnih jogurta sadrži dodate sastojke kao što su šećer i veštačke arome, a ti jogurti nisu dobri za vaše zdravlje. Prilikom kupovine jogurta zato dobro obratite pažnju na njegove sastojke.
Običan, nezaslađeni jogurt jeste taj koji sa sobom donosi prednosti za zdravlje. Tako jogurti koji sadrže probiotike pozitivno utiču na zdravlje probavnog sisitema i smanjuju simptome poremećaja kao što su nadutost, proliv i konstipacija, odnosno zatvor.
Mršavljenje, bolja probava, sjajna koža: Zašto je dobro piti vodu na prazan stomak!
2. Kefir
Kefir je bogat hranjivim sastojcima i probioticima, zbog čega je vrlo koristan za probavu i zdravlje creva. Koristi koje nosi sa sobom i naučno su dokazane, a radi se o fermentisanom mlečnom napitku koje se obično pravi od kravljeg ili kozjeg mleka.
Mnogi kefir prave kod kuće, a pravi se tako da se u mleko dodaju kefirna zrnca. U roku od otprilike 24 sata, mikrooganizmi u tim zrncima se razmnožavaju i fermentišu šećere u mleku pretvarajući ga u kefir. Zrnca se nakon toga uklanjaju iz tečnosti i mogu se opet da se koriste.
Iako je jogurt možda poznatiji, kefir je moćniji probiotik, a zrnca kefira sadrže i do 61 sojeva bakterija i gljivica što ih čini bogatim i raznolikim probiotičkim izvorom.
Između ostalog, kefir ima povoljan uticaj na zdravlje kostiju te snižava rizik od osteoporoze. Pomaže i kod čitavog niza probavnih problema jer probiotici poput kefira pomažu vraćanju u ravnotežu dobrih bakterija u crevima.
2014. godine sprovedena je studija koja je ispitivala efekte kefira na 20 učesnika s konstipacijom. Dnevno su konzumirali 500 ml kefira tokom četiri nedelje, nakon čega im se povećala učestalost stolice.
Najbolji način za buđenje organizma: Prirodni sok koji reguliše probavu! (RECEPT)
3. Aciodofil (Aciodofilno mleko)
Acidofilno mleko je mleko obogaćeno vrstom zdravih bakterija lactobacillus acidophilus. Ovaj probiotik živi u našem probavnom traktu, ali uvođenje acidofilnog mleka u ishranu može imati povoljan efekat na zdravlje, između ostalog i na probavu.
Acidofilno mleko naime ima blagotvoran efekat na zdravlje probavnog sistema i kao i drugi probiotici pomaže u održavanju normalne crevne flore.
Zaključno - briga za zdravlje creva ne sme da se svede samo na uzimanje probiotika. Jednako važni su i zdava ishrana i fizička aktivnost. Međutim, probiotički dodaci imaju čitav niz prednosti zbog čega vredi da pokušate da ih uvedete u svakodnevnicu.
Šta sve leči sok od 1 cvekle, 1 šargarepe i 1 jabuke: Sveto trojstvo za zdravo telo! (RECEPT)